Sommestad försvarar miljöbalken

På onsdagsmorgonen kritiserade två forskare i miljörätt den svenska miljöbalken, eftersom de anser att den är ett dåligt stöd för att uppfylla de svenska miljömålen om en renare miljö. Men miljöminister Lena Sommestad är inte övertygad om att rättsligt bindande regler är nödvändiga.

Enligt forskarna går det inte juridiskt att ställa särskilt hårda krav på jordbruk och industrier.

– Eftersom en hel del av de missar man gjort i lagstiftningen är kontraproduktiva även för utveckling, för näringsliv så har jag dragit slutsatsen att det kan ingen ha velat. Det måste ha varit ett misstag, säger Staffan Westerlund, professor i miljörätt vid Uppsala universitet.

– Det här är en fråga som diskuterats länge. Men jag tycker inte att det vore rimligt att ha miljömålen lagligt bindande. Vi har en mängd olika instrument, som skatter och andra styrmedel som vi använder när vi ska uppnå miljömålen, säger miljöminister Lena Sommestad.

Problemet är, enligt forskarna, att det inte går att ställa krav på åtgärder i verksamheter, som redan har tillstånd. Om föroreningar till luft och vatten blir större än vad miljökvalitetsmålen säger då har inte myndigheterna mandat att kräva åtgärder tills målet har uppfyllts.

Regler ska ses över
Men reglerna ska ses över säger Lena Sommestad.

– När det gäller hur åtgärdsprogrammen fungerar kommer vi tillsätta en utredare, för det är en viktiga fråga. På vissa punkter blir det mer tydliga, bindande regler, till en följd av EG-rätten, säger hon.

Sommestad vill inte ändra principerna
De båda miljörättsforskarna Staffan Westerlund och Gabriel Michanek anser att det är med lagens hjälp man ska driva igenom miljöförbättringar. Men Lena Sommestad anser inte att man ska ändra de svenska principerna för miljölagstiftningen.

– Hur åtgärdsprogrammen ska fungera, det ska vi se över. Då ska vi se på vilket sätt vi ska skärpa rättsverkan. Men jag ser inte att vi ska göra om hela vår miljölagstiftning. Det viktiga i miljöpolitiken är att man ser resultat, det finns ingenting som pekar på att det sätt som vi jobbar på idag inte skulle vara lika effektivt som en mer legalistisk ansats i miljöpolitiken, säger miljöminister Lena Sommestad.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista