Alternativmedicin allt mer accepterat

Alternativmedicinska metoder är inte längre alternativ i den traditionella sjukvården. Socialstyrelsens tidigare strikta syn på vad legitimerad sjukvårdspersonal får göra har mjuknat. Det konstateras i en ny rapport från Landstingsförbundet.

Alternativmedicinska metoder som akupunktur, massage och qigong är inte längre alternativ utan komplement i den traditionella sjukvården.

Tidigare har ordet alternativmedicin varit ett rött skynke i sjukvården, säger Motzi Eklöf, forskare och författare till lägesrapporten om alternativmedicin som presenteras på torsdagen. Nu är det annorlunda, säger hon.

– Många i den dagliga kliniska praktiken är ju i dag väldigt medvetna om att patienterna gör väldigt mycket annat än vad doktorn har ordinerat. Det är något som man måste ta hänsyn till även i den egna verksamheten, säger hon.

Ändrad inställning
Patienternas, politikernas och personalens syn på vad som bör ingå i svensk sjukvård håller alltså långsamt på att förändras och vidgas till att omfatta också otraditionella metoder och medel.

Samtidigt har Socialstyrelsen förändrat sin inställning till komplementär- eller alternativmedicin. Man detaljreglerar inte längre vad legitimerad sjukvårdspersonal får göra, men kräver i stället att det finns belägg för att metoderna är säkra och har effekt. Det är naturligt, tycker Motzi Eklöf.

– Man kan inte längre avfärda allting rakt av bara för att det inte redan finns inom den vanliga hälso- och sjukvården. Man har sagt att om det visar sig att det finns positiva hälsoeffekter av de här medlen eller metoderna, så vill vi självklart ta med dem i den vanliga hälso- och sjukvården, så att de också kan få komma patienterna till godo, säger hon.

Mer forskning behövs
Det som behövs i dag är mer forskning kring de komplementära metoderna, inte minst hälsoekonomiska studier, säger Motzi Eklöf. Det kan vara så att alternativa medel och metoder faktiskt kan sänka sjukvårdskostnaderna och på så sätt lösa en del av dagens sjukvårdsproblem.

– Det finns indikationer på att komplementär medicin inte behöver leda till ökat vårdutnyttjande och ökade kostnader. Detta skulle tvärtom kunna reducera antalet läkarbesök, reducera läkemedelskostnaderna och ge färre sjukskrivningsdagar. Men det här är ju någonting som behöver utforskas närmare, även ur ett hälsoekonomiskt perspektiv, säger hon.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".