Finansminister Bosse Ringholm håller presskonferens på regeringens gård i Harpsund, Sörmland.

Ringholms idrottsklubb rättar skattemiss

Tidigare i somras avslöjade Ekot att den idrottsklubb som Bosse Ringholm är ordförande för inte betalar reklamskatt trots att klubben har reklamintäkter. För första gången kommenterar nu Bosse Ringholm uppgifterna.

Finansminster Bosse Ringholm säger att det hela var ett misstag som nu har rättats till.

– Av det enkla skälet att det var ett missförstånd mellan två personer, mellan två ledare i vår klubb. Den ene trodde att han skulle betala skatt och den andre trodde tvärtom och ingen hade gjort sitt uppdrag helt enkelt. Det var ett misstag mellan de här två ledarna och det har nu rättats till, säger Bosse Ringholm.

Hur kan ett sådant misstag ske när man har finansministern som ordförande?

– Ja, finansministern sitter ju inte bredvid den som betalar skatter varje månad. Det jag får göra i fortsättningen är att sitta bredvid skatteutbetalarna.

Registrerade sig i efterhand
Trots att klubben som Bosse Ringholm är ordförande för under åtminstone två år haft reklamintäkter som vida överstiger de 20 000 kronor per år som är gränsen för när en idrottsklubb måste betala reklamskatt, har klubben inte registrerat sig hos skattemyndigheten förrän efter Ekots avslöjande.

Nu har klubben begärt att bli registrerad från och med 1998.

Längre tillbaka än så kan inte skattemyndigheten kräva skatt i efterhand. Enskede IK har inte lämnat in några nya deklarationer än, men när den väl gör det kan det bli dyrt.

Ekots rapportering har haft effekt
Förutom den uteblivna skatten ska klubben bland annat betala en dröjsmålsavgift som ackumuleras för varje månad som skatten uteblivit.

Och det gäller fler klubbar. Efter Ekots rapportering har fler hört av sig till skattemyndigheten för att bli registrerade för reklamskatt.

Ekots rapportering har haft effekt, säger Marcus Gränsmark på särskilda skattekontoret i Ludvika.

– Det har fått som effekt att flera idrottsklubbar har uppmärksammat att de är skatteskyldiga och de har kommit in och registrerat sig.

Varför har de inte gjort det tidigare, tror du?

– Jag tror inte att de har vetat om att de har varit skatteskyldiga. Vårt mål är ju att alla ska vilja göra rätt för sig och detta är naturligtvis ett steg i rätt riktning, säger han.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".