Brasilien dröjer med Jas-besked

Brasiliens industriminister Luiz Furlan är på Sverigebesök. Mycket av det svenska intresset riktas mot Brasiliens kommande beslut om nytt stridsflygplan, säger Luiz Furlan.

Brasiliens industriminister Luiz Furlan träffar bland andra Leif Pagrotsky och svenska företagare för att samtala om fördjupade relationer mellan ländernas näringsliv. Men stort svenskt intresse riktas mot Brasiliens kommande beslut om nytt stridsflygplan, säger Luiz Furlan.  

– De är ihärdiga och vi har många besök av svenska ministrar och myndigheter. Det är en överraskning när frågan inte tas upp säger Brasiliens industriminister, med ett litet leende.

Beslut i höst
Sent i höst, efter valet i Brasilien, kommer beslutet om det blir Jas Gripen, ett franskt eller ett ryskt stridsflygplan som ska förnya landets flygvapen.

Både Luiz Furlan och näringsminister Leif Pagrotsky betonar att samarbetet mellan länderna inte bara beror på ett köp av Jas.

Men det är när möjligheterna till en Jas-försäljning som verkar göra Leif Pagrotsky mest entusiastisk.

Motköp nödvändigt
För att det ska bli någon affär måste dock svenskt näringsliv gör motköp, investera och skapar verksamheter i Brasilien värda mer än vad flygplanen kostar. Bland annat räknades Electrolux flytt av dammsugarfabriken i Västervik till Ungern, som ett motköp i Ungerns Jas-affär.

Men Leif Pagrotsky menar ändå att det är en bra affär för Sverige att exportera Jas.

– Jag är övertygad om att totaleffekten av en sådan här affär blir starkt positiv för Sverige. Dessutom är jag inte övertygad om att de investeringar vi diskuterar är istället för investeringar i Sverige. Jag tror inte att de kommer att innebära att jobb flyttar från Sverige till Brasilien utan tvärtom att vår närvaro i Brasilien ökar. Det ger också jobb i Sverige, säger Leif Pagrotsky.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista