Likud stoppar samarbete om Gazaremsan

I Israel har premiärminister Ariel Sharons parti, Likud, röstat emot Sharons förslag om samarbete med Arbetarpartiet. Det äventyrar Sharons ställning, men också planerna på ett totalt israelisk tillbakadragande från Gazaområdet.

Kanske kände Sharon på sig vad som skulle ske när han skulle tala på onsdagskvällen inför det extra partikonventet i Tel Aviv.

Hans ord dränktes i slagord från partimedlemmar på högerkanten, som är emot ett samarbete med Arbetarpartiet och att Israel drar sig ur Gazaremsan.

Under det smått kaotiska konventet sa Sharon att Likud är öppet att förhandla med alla partier för att skapa en bred koalition och att det finns en grupp i partiet som konspirerat mot regeringen sedan den bildades.

Majoritet mot samarbete
60 procent av delegaterna röstade för att bannlysa Arbetarpartiet som en eventuell regeringspartner, vilket kan innebära att planerna på att dra sig ur Gaza blir svårare att genomföra.

För även om omröstningen är rådgivande och även om Sharon redan tidigare sagt att han inte ser sig bunden av resultatet, är höken Sharon ändå en aning vingklippt som ledare, av krafter längre till höger i partiet. Det blir svårt för honom att helt ignorera partiets vilja.

Nyval motdrag
Arbetarpartiet reagerade snabbt på omröstningsresultatet och sa i ett uttalande att ”Likud är ett parti som förstör alla chanser att få fred i regionen” och sa att nyval nu måste utlysas.

Sharon insisterar på att tillbakadragandet ändå kommer att ske, men kabinettet måste rösta inför varje steg av dess skeende. Det kan leda till en långdragen process, eftersom han inte har majoriteten bakom sig.

Flera opinionsundersökningar pekar på att en majoritet av israelerna är för ett totalt tillbakadragande i Gazaremsan, inklusive alla bosättningarna där.

Frågan är vad som händer nu, om folket får sin vilja igenom eller om högerfalangen i Likud får igenom sin.

Richard Myrenberg, Jerusalem
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".