Finska nyföretag klarar sig bra

I Finland har systemet med startbidrag för nya företag visat sej vara framgångsrikt. Tre av fyra företag lever kvar mot bara varatannat i vanliga fall. I Sverige har det inte gått lika bra med startbidragen.
I Finland är det normalt att bara vartannat nystartat företag lever längre än fem år. Men företag som har startats av arbetslösa personer som har fått startbidrag visar bättre livskraft. Mellan åren 1995 och 2000 fick närmare 2.000 personer i sydvästra Finland ekonomisk hjälp för att få igång företag. Nästan 75 procent, alltså tre av fyra företag lever kvar än i dag. Ett mycket bra resultat, tycker forskaren Pekka Stenholm vid Åbo Handelshögskola, som har granskat dom nystartade företagen - företag som har fått ett bidrag på i snitt 7500 kronor i månaden i nomalt sex månader från starten. I Sverige, som har ett bidragsystem liknande det finländska, finns omkring 60 procent av dom nystartade företagen kvar efter tre år. En betydligt lägre andel, alltså, jämfört med att 75 procent av företagen överlever i Finland. Det är svårt att förklara vad den här skillnaden beror på. En förklaring är att företagsklimatet har utvecklats något gynnsammare i Finland än i Sverige. En annan att finländare helt enkelt har bättre affärsidéer. Men en sak är gemensam för dom båda länderna. Det är svårt att etablera sej i hotell- och restaurangbranschen. Bland arbetslösa som öppnar pizzerior och liknande är utslagningen stor, även om dom får hjälp med startbidrag. Bäst går det, åtminstone i Finland, för dom som fått hjälp att starta företag i byggbranschen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista