Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Sida satsar pengar på stöd till nätaktivister

"För att medborgare ska kunna engagera sig"
2:04 min

Biståndsorganet Sida har beslutat att satsa 30 miljoner kronor i stöd till nätaktivister som arbetar för demokrati och yttrandefrihet. Under vårens uppror i Nordafrika och Mellanöstern har internet fått stor betydelse som verktyg för informationsspridning.

– Vi använder dem till fem satsningar som i första hand syftar till utbildning till MR-aktivister. Dessutom ska vi se till att vi kan skapa mer verktyg för att medborgare ska kunna engagera sig online, att bloggare får möjlighet att komma ut, portaler dit man kan vända sig för att engagera sig, säger Charlotte Petri Gornitzka, Sidas generaldirektör.  

Det handlar alltså om nätaktivister som genom internet arbetar för demokrati och yttrandefrihet. En av de organisationer som nu får stöd är ”Freedom House”.

I en ny rapport beskriver organisationen hur diktaturer samarbetar för att utöva censur. På så sätt kan de försäkra sig om att ha den senaste tekniken för att stoppa information. Nu ger alltså Sida stöd för att motverka detta. Charlotte Petri Gornitzka beskriver hur de här staterna arbetar.

– Man lägger det utanför staten och köper privata tjänster för att inte själva stå till svars för att man utövar censur och det är en viktig kunskap för oss. Det vi ska försöka med hjälp av det här stödet är att kunna kringgå censur, att surfa anonymt. Med hjälp av tekniskt kunnande ska vi kunna forcera de här hindren.

Regeringen har tidigare beslutat att satsa totalt 150 miljoner kronor på insatser för demokratisering och yttrandefrihet. Det är ur de anslagen som Sida nu ökar den del som går till demokratiaktivister på Internet, i till exempel Nordafrika och Mellanöstern.

Fem organisationer får sammanlagt 30 miljoner kronor, men Sida planerar för ytterligare satsningar i höst. Charlotte Petri Gornitzka berättar varför det nu satsas svenska biståndspengar på detta.

– det är människors egen möjlighet att påverka sin egen långsiktiga fattigdomsbekämpning, att kunna använda de här kanalerna. Yttrandefriheten är en av de viktigaste rättigheterna och vi har ett uppdrag att arbeta för det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".