Julivädret förstörde för Sveriges krogar

Många verksamheter i Sverige har tagit stryk av det dåliga vädret i sommar. På den lilla krogen Göstases, nere i Strömstads hamn på västkusten, har man inte sedan starten 1996 varit med om en sämre sommar.

Olle Jeber, som är en av delägarna, berättar om kunder som håller hårdare i plånboken och går hem tidigt på kvällen.

– Det har inte varit den där riktiga köpglädjen. Man tar inte en extra dessert eller ökar på med en öl till. Man äter och så är det bra med det. Nätterna har varit ganska tidiga också. Man kan direkt läsa av det i folks humör om det varit en bra eller dålig sommar. Det går till och med att avgöra om det har varit en bra eller dålig dag vädersmässigt. Det slår direkt mot kassan, säger Olle Jeber.

Restauranger har svårt att komma igen
Det handlar om ett tapp på minst tio procent. För en krog som vant sig vid ständigt ökande försäljning. Det motsvarar en person mindre på varje arbetspass. För en restaurang som livnär sig på de korta sommarveckorna, finns det ingen chans att komma i kapp, när nästan hela juli bjöd på lågtryck.

Men det finns flera verksamheter som tagit stryk av det dåliga vädret, säger Ossian Stiernstrand, vd för Turismens utredningsinstitut.

– De som haft problem är de stora parkerna som Liseberg, Gröna Lund och Sommarland. Det handlar om en nedgång på 10 till 15 procent. Även de stora festivalerna har drabbats, såsom Hultsfred och Arvikafestivalen, som har haft ett minskat antal besökare. Även de större boendesegmenten, som campingplatserna har haft det kärvare. Även hotellen har gått ner över lag, säger han.

Vissa har vunnit på det dåliga vädret
Men det finns även vinnare på det dåliga vädret. Inomhusattraktioner som sagolandet Junibacken i Stockholm går bra, precis som en del affärer inom handeln.

En av Sveriges största gallerior, Nordstan i Göteborg, har haft 100 000 fler besökare i juli, jämfört med samma månad förra året.

Akademibokhandelns butik i Nordstan har ökat försäljningen med 13 procent i juli jämfört med i fjol. Claes Lindberg, butikschef i Göteborg, ser en tydlig koppling till vädret.

– Ja, när folk inte har något att göra på grund av det dåliga vädret så är det klart att en bok är ett bra alternativ. Sedan har vi ju andra saker som att folk stannar hemma och städar och köper pärmar och fotoalbum, säger han.

Men för de som förlorat på det dåliga vädret i sommar, får sätta hoppet till nästa säsong. För inte ens värmeböljan i augusti kan rädda nedgången, säger Ossian Stiernstrand, vd för Turismens utredningsinstitut.

– En viss återhämtning kommer nog att ske men att helt kommer i kapp det tror jag inte utan det blir nog en nedgång på runt 5 procent, säger han.

 Robert Andersson
robert.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista