Heckscher skeptisk till ny myndighet

Rikspolischefen Sten Heckscher är skeptisk till justitieministerns planer på en fristående myndighet som ska utreda brott där poliser och åklagare är misstänkta.

– Man tror att det här skulle leda till ett ökat förtroende, men jag tror inte att det skulle innebära några förbättringar i sak. Men vill man utreda det här går väl det bra, säger rikspolischefen.

Men du ser inga behov av att man skapar en ny myndighet för internkontrollerna?

– Nej, det gör jag inte. Det har inte heller någon av de tidigare utredningarna funnit.

Men är det inte viktigt med förtroendet, om  polisens förtroende skadas därför att allmänheten anser att det är fel att poliser utreder poliser?

– Det här är ju åklagarledda förundersökningar och sedan är det domstolar som prövar saker, så det är ju inte bara poliser som sköter det här. Men kan man finna en lösning som är ekonomiskt försvarbar och som leder till förbättringar, så har jag inga svårigheter med det, säger Sten Heckscher.

Men du verkar inte särskilt entusiastisk?

– Nej, det här är ju en följetong. Man har utrett den här frågan ganska många gånger utan att komma fram till att det skulle innebära förbättringar. Men om man lyckas bättre den här gången så må väl det vara hänt, avslutar rikspolischefen.

Brottsmisstankar mot poliser utreds i dag av särskilda enheter inom polisen. De enheterna finns på sju platser i Sverige. Utredningarna leds av åklagare.

Vid åklagarmyndigheten i Stockholm är Christer Ekelund chef vid polismålsenheten. Han skulle gärna se att en särskild myndighet får hand om misstänkta polisbrott.

– Så fort det händer något så dyker kraven upp. Därför tror jag att det är en fördel, ren psykologiskt, med en fristående myndighet. Även om det i praktiken inte blir så mycket annat resultat när det gäller frågan om förundersökningarna, säger Christer Ekelund.

Du säger själv att i sak blir det inte någon större skillnad. Du är nöjd med de utredningar som hittills gjorts. Finns det inte en risk att en myndighet blir ”en kosmetisk åtgärd”, som kritikerna säger?

– Jo, men eftersom den här kritiken ständigt kommer så slipper man ju den i alla fall. Kritik kommer sedan också, för den som blir utsatt för någonting oavsett om det som nu är en åklagare som beslutat någonting eller om det är en ny myndighet som beslutar, så är ju den personen lika missnöjd om ingenting har hänt. Det gäller ju alla utredningar. I praktiken blir det inte så stor skillnad.

En myndighet med egen budget slipper konkurrera om pengar med andra delar av respektive polismyndighet.

Bland andra praktiska förändringar som, enligt Christer Ekelund skulle kunna ge effektivare granskning av misstänkta polisbrott, är ID-märkta polisuniformer, snabbare utredningar i samband med skjutningar och att rättsläkare alltid får undersöka personer som hävdar att de misshandlats av polis.

Polisprofessor Leif G W Persson välkomnar också Thomas Bodströms tankar om en fristående myndighet - även om han inte tror att det leder till att fler poliser kan komma att fällas för brott.

– Idag åtalar man mellan en och två procent av de poliser som blir anmälda för påstådda övergrepp eller fel i tjänsten, säger Persson.

– Det är möjligt att man med den nya myndigheten kan öka den andelen från som nu en till två procent, till två till tre procent. Mer än så tror jag inte man ska hoppas på, för det där är problem som handlar om bevisfrågor och stökiga situationer. Folk som säger vissa saker, till och med mot bättre vetande.

Mot bättre vetande, talar vi om kåranda då?

– Man ställer ju upp, förstås. Det är väl ofta så, säger Leif GW Persson.

Daniel Rundqvist
daniel.rundkvist@sr.se

Annika Digréus 
annika.digreus@sr.se

Jessica Josefsson
jessica.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista