Svensk tvingas lämna Kina efter blogginlägg

1:29 min

En svensk student i Kina skickas hem efter att i sin blogg ha uppmanat till en spontan samling i Shanghai till stöd för yttrandefriheten.

 "Jag har länge haft i tankarna att försöka anordna något litet, en liten markering, som samtidigt skulle kunna dra till sig lite av de paranoida myndigheternas uppmärksamhet", skriver den 24-årige mannen på sin svenskspråkiga blogg för ungefär en vecka sedan.

Det är då den 1 juli och det kinesiska kommunistpartiet fyller 90 år.

På sin kinesiska blogg bjuder han den dagen in partiordföranden Hu Jintao till en så kallad flash mob, en spontan och kort samling.

Den ska gå till på det sättet att man skriver de kinesiska tecknen för ordet "frihet" någonstans på kroppen. Sedan åker man till en angiven plats i centrala Shanghai och står där i fem minuter.

Det är okänt om det verkligen blev någon flash mob. Detta eftersom 24-åringen i förhör under tiden.

Framför honom satt några kinesiska polisklädda män, en lärare och flera andra, som var och en starkt rekommenderade honom att avbryta kvällens plan.

"Det jag planerade var olagligt, för att anordna något sådant här ska man ansöka om minst 15 dagar i förväg", skriver 24-åringen på sin blogg.

Den svenske studenten kontaktade svenska konsultatet och där sade de att det kunde vara klokt att avbryta.

Då meddelade den svenska studenten kineserna att han kunde uppdatera sin blogg, och skrev att kvällens flash mob var inställd

Han skrev även att den som ändå skulle dyka upp skulle göra det på eget ansvar.

Men det räckte inte. De kinesiska myndigheterna meddelade 24-åringen igår fredag att de har dragit in hans uppehållstillstånd.

Berit Nygren

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista