Fler är utan jobb i USA

"Vi har fortfarande ett stort håll att fylla"
1:10 min

Igår kom dystra arbetslöshetssiffror i USA. Allt tyder på att landets sargade ekonomi inte alls är på väg att vända upp och president Barack Obama sa att USA har en lång väg att gå.

Åtta miljoner jobb har försvunnit i spåren av USA lågkonjunktur, och landet lyckas inte skapa nya jobb i en takt som rubbar arbetslösheten.

Istället för att falla som de flesta bedömare väntat, så steg arbetslösheten i juni med en procentenhet till 9,2 procent. Det betyder att 14 miljoner amerikaner är utan jobb. The Wall Street Journal skriver att siffrorna överskuggar hoppet om återhämtning.

President Barack Obama sa att han undrar om inte företagens vilja att nyanställa påverkas av landets segdragna budgetförhandling, där varken republikaner eller demokrater vill ge med sig för att komma överens om nästa års budet.

USA måste inom kort höja sitt lånetak, om landet inte ska gå i konkurs, och lånetaket kan inte höjas förrän parterna enats om hur de ska tackla landets enorma budgetunderskott.  Det är något av katten på råttan och råttan på repet.

Lena Bejerot, New York

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista