Regnkläder går som smör i solsken

Sveriges största tillverkare av regnkläder, Abeko, klagar inte på vädret i sommar. När regnet strilade ner i juli ökade beställningarna med 40 procent och på fabriken i Årjäng jobbar man nu för fullt med att fylla på lagren.

Lotta Wignell som jobbar i Abekos fabrik i Årjäng ser till att regnkläderna fyller sin funktion och håller vätan borta.

Det har behövts denna regniga sommar. I Malmö regnade till exempel 20 semesterdagar bort i juli, något som gav en rejäl skjuts åt Abekos försäljning, antalet beställningar ökade med 40 procent i juli.

Välfyllda lager
Men man var förberedda och hade välfyllda lager, eftersom man vet att när det dåliga vädret kommer så ökar försäljning snabbt.

– Vädret slår fort ut på omsättningen. Men vi var beredda på att regnet skulle komma nån gång så våra lager är väl fyllda när en sån här sommar kommer, säger Abekos vd och delägare, Göran Västsäter.

Det familjeägda företaget säljer runt en miljon plagg per år, varav runt hälften utanför Sveriges gränser.

Förra året omsatte man 85 miljoner kronor å gjorde en vinst på 1,9 miljoner kronor.

Produktion i Polen
Tillverkning sker däremot bara i liten skala i Sverige och den största produktionsanläggningen finns i Polen, där 130 av de 225 anställda jobbar.

– Som tk-företag är vi väldigt känsliga för kostnadsläget. För att kunna vara med och sälja och leverera så måste vi också tillverka i länder med lägre kostnader.

Men än så länge fortsätter man att tillverka även i Årjäng.

För Lotta Wignell som fördelar sin tid mellan att jobba både i fabriken och den intilliggande butiken har det varit en hektisk sommar, det har varit bra tryck på försäljningen.

– Det har gått otroligt bra och sommarsäsongen är ju bäst om man kollar på hur försäljningen går butiken. Många tyskar och holländare på genomresa hittar hit och köper mycket, säger Lotta Wignell, anställd på Abeko i Årjäng.

Robert Andersson
robert.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".