Biståndsminister Gunilla Carlsson (M). Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

En miljard tas från Sveriges biståndsbudget

"Vi har lagt fast den här avräkningsmodellen"
1:56 min

Regeringen har beslutat att ta drygt en miljard kronor ur biståndsbudgeten. Pengarna förs över från bistånd till finansdepartementet och kan användas fritt av finansminister Anders Borg. Biståndsorganisationer är starkt kritiska till regeringens agerande. 

Drygt en miljard kronor tas bort ur biståndsbudgeten; 1 038 miljoner kronor, det har regeringen beslutat.

Av den dryga miljard som nu tas går omkring 50 miljoner kronor till skuldavskrivning för Kong-Kinshasa och Togo, resten går in i statsbudgeten.

Biståndsorganisationen Diakonias generalsekreterare Bosse Forsberg är mycket kritisk och anser att regeringen tar bort pengar från fattiga människor:

– Jag blir ärligt talat riktigt arg. Det här är ett sätt att beskatta Kongos befolkning på ett sätt som är omoraliskt.

Bosse Forsberg tycker det är omoraliskt att ta bort nästan en miljard ur biståndet.

Detta har hänt tidigare, och då lovade Kristdemokraternas och Folkpartiets ledare att det inte skulle upprepas säger Bosse Forsberg.

– Jag skulle helst ha velat undvika det, men det här är en kompromiss inom regeringen, säger Folkpartiledaren Jan Björklund.

Biståndsminister Gunilla Carlsson, moderaterna, säger att det finns utrymme i biståndsbudgeten på drygt 30 miljarder kronor att ta bort en miljard kronor.

Hon medger att det skulle gå att göra på det sätt som Folkpartiet och Kristdemokraterna vill. Det vill säga att bara betala vad själva inlösen av skulderna kostar cirka 50 miljoner kronor.

– Nu har vi lagt fast den här avräkningsmodellen och vi redovisar på detta sätt tillbaka till riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".