Orange kuvertet gör unga aktiva.

Svenskar kan inte bedöma sin pension

2:00 min

Gör tjänste- och avtalspensionsystemen enklare och mer lättbegripliga. I dag är den aktiva fondväljaren vinnare och den passiva väljaren förlorare. Det menar sjunde AP-fondens vd som kräver att pensionsavtalen på arbetsmarknaden görs om så att de passiva pensionsspararnas framtida pension säkras.   

– Det är för mycket att sätta sig in i. Det finns för många val. Det är krångligt och kan bli kostsamt för den som väljer fel. Därför tycker jag inte att medborgarna ska behöva göra dessa val.

– Man måste kunna lite om aktier och fonder för att kunna välja.

Per Lennartsson och Karin Wallins åsikter speglar nog vad de flesta svenskar tycker om dagens pensionssystem. Det är både krångligt och svårt att förstå vad man ska göra och hur man ska göra för att få så stor pension som möjligt. Den bilden bekräftas av en undersökning som Sjunde AP-fonden låtit Sifo göra. Tre av fyra kan inte bedöma vad de kommer få i pension den dag de lämnar arbetslivet. Richard Gröttheim, vd på sjunde AP-fonden menar att dagens system är svårt att förstå.

– Det blir ganska överskådligt för gemene man att orientera sig i.

I det allmänna pensionssystemet finns över 700 fonder att välja emellan. De aktiva fondväljare har större chans att få bättre pension än de passiva menar Richard Gröttheim.

Men även inom avtals- och tjänstepensionssystemet gynnas de aktiva fondväljarna och de passiva missgynnas. Richard Gröttheimer menar att det inte är rimligt. Pensionsavtalen på arbetsmarknaden borde göras om så att även de passiva fondväljarnas pensioner säkras.

– Vi måste ha icke-väljar lösningar genom hela systemet som inte förutsätter stor aktivitet. Man ska kunna känna att: jag får en bra pension utan att vara aktiv i olika delar av systemet.

Finansmarknadsministern Peter Norman tycker att det ligger mycket i den kritik som nu framförs. Pensionssystemen på arbetsmarknaden, avtals- och tjänstepensioner, borde göras mer begripliga än vad de är i dag. Lagstiftning är en möjlighet menar Peter Norman.

– Jag hoppas verkligen att branschen tar sig själva i kragen.

Om de inte gör det då?

– Som sagt, vi kan inte utesluta lagstiftning.

Sven Vejde

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista