LKAB gör storvinst

I Kina gillar man svensk järnmalm, och det tjänar LKAB nu stora pengar på.

Försäljningen ökade med 13 procent till 4,2 miljarder kronor och vinsten efter finansiella poster ökade med 60 procent till 739 miljoner kronor.

Därmed är LKAB redan efter 6 månader uppe och nosar i trakterna av helårsvinsten från 2003, som blev 975 miljoner. Fortsätter andra halvåret som det första kan det för helåret 2004 bli en vinst på uppåt två miljarder kronor.

Det som driver på är den den starka efterfrågan på järnmalmsprodukter från Kina.

Kinas järnmalmsimport ökade med 35 procent under första havlvåret i år, och eftersom efterfrågan väntas hålla i sig resten av året planerar järmnmalmsindustrin i världen att öka kapaciteten och i Australien till exempel är gruvföretagen beredda att satsa stort på ökad produktion.

Världens samlade råstålproduktion första halvåret i år ökade med 8 procent till 503 miljoner ton, den högsta halvårsproduktionen hittills. För första gången tros branschen i sin helhet komma att passera drömgränsen 1 miljard ton just i år.

LKAB åker med på det här tåget och företagsledningen tror att 2004 kan bli ett riktigt starkt år, ja rent av det starkaste under dom senaste 20 åren.

Tommy Fredriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".