Skänkta pengar når inte målet

Antalet 90-konton blir allt fler. Givarna ska kunna lita på att pengarna verkligen går till ändamålet. Men omkring var tredje organisation gav mindre än 75 procent av pengarna till ändamålet under 2002.

Sedan två och ett halvt år tillbaka har 150 nya organisationer fått tillstånd att starta 90-konton, men omkring var tredje organisation gav mindre än 75 procent av pengarna till ändamålet under 2002.

Generalsekreteraren för Röda Korset, Christer Zettergren, är orolig för att 90-kontonas trovärdighet kan skadas.

– Det är vi som har 90-konton som arbetar med att bygga upp förtroendet. Det räcker ju med att några då, och i det här fallet ganska många inte använder pengarna, åtminstone det året eller året efter till det man har sagt. Det är allvarligt för det befläckar oss andra och det tar naturligtvis på det förtroendekapital som vi gemensamt har byggt upp, säger han.

Många missar insamlingsmålet
Det är Stiftelsen för insamlingskontroll som delar ut 90-konton. Enligt deras regler ska i genomsnitt minst 75 procent av intäkterna gå till det ändamål som organisationen uppger.

Men Ekots granskning av över 300 90-kontosinnehavare visar att minst 120 organisationer delade ut mindre än 75 kronor per hundralapp till det välgörande ändamålet under 2002. Hälften av dessa organisationer missade 75-procentsmålet även under föregående år, alltså under två år i rad.

Över tio av de granskade organisationerna delade inte ut en enda krona under vare sig 2001 eller 2002.

Nya hårdare regler
Kim Österberg, kanslichef på Stiftelsen för insamlingskontroll, säger att nya, hårdare krav gäller för 90-kontosinnehavare sedan årsskiftet. Bland annat kontrolleras nu att ingen i organisationens styrelse har betalningsanmärkningar eller skatteskulder.

Tidigare var det alltså möjligt att ha ett 90-konto utan att dela ut en enda krona under två år i rad, säger Kim Österberg.

– Därför att SFI inte har haft några regler tidigare som har kunnat tackla den frågan.

Vad har det tidigare betytt att ha ett 90-konto?

– Det har säkert betytt väldigt mycket tidigare också, men regelsystem ändras och nu lever vi efter de här reglerna som styrelsen beslöt skulle träda i kraft den 1 januari 2004. Vi hoppas att det blir bättre, säger Kim Österberg.

Fler regelförändringar på gång
Men även med de nya reglerna kan en organisation som under flera år legat under 75-procentsgränsen få behålla sitt konto. Det gäller den som har ”särskilda skäl”, till exempel om stiftelsen är nystartad och behöver använda pengar för att bygga upp verksamheten.

Kim Österberg ser problem med att helt nystartade organisationer får 90-konton. Därför tänker hon ta upp förslag till nya regelförändringar i styrelsen för Stiftelsen för insamlingskontroll.

– Möjligen kan vi diskutera i styrelsen, det har inte gjorts. Ska man inneha en ideell förening eller en stiftelse ett visst antal år innan man har möjlighet att ansöka om ett 90-konto? Det har inte diskuterats, men jag har för avsikt att ta upp den frågan, säger Kim Österberg.

Annika Lund
annika.lund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista