Nya rön om operationer mot fetma

Operationer mot fetma kan ge oväntat goda resultat. Det visar en ny studie som presenterats vid den pågående kirurgveckan i Jönköping. Den visar att förutom positiv inverkan på hjärta och kärl, leder viktnedgången också till färre benbrott.

Tidigare trodde man att den som snabbt förlorade många kilon genom operation eller annan behandling, lättare skulle bryta framförallt ben och fotleder för att skelettet försvagades. Men den nya studien visar motsatsen.

Förutom andra positiva effekter på hälsan så gav viktnedgången också betydligt färre frakturer, säger överläkare Ingemar Näslund vid Universitetssjukhuset i Örebro. Han är överraskad.

– Ja, det hade jag inte förväntat mig. Det har till och med spekulerats i att man skulle få det omvända resultatet, säger han.

Viktminskning avgörande
En operation mot fetma innebär ofta att magsäcken krymps genom olika tekniker. Det är ett av de få sätten att få en viktnedgång som består, enligt Ingemar Näslund.

Det är inte operationen i sig som påverkar fraktur-risken, tror forskarna. Viktnedgången är det avgörande.

– Jag tror inte att det är själva kirurgin som är hemligheten utan att man går ner i vikt. Då blir man mera rörlig och får starkare muskler.

– Vi har i andra sammanhang visat att de i vår behandlingsgrupp som går ner i vikt, de rör sig mera och blir mera aktiva med motion och fysisk aktivitet. Det hjälper till både att gå ner i vikt och att bli starkare muskulärt och så. Det mår säkert skelettet bra av också, att man rör sig.

Fler operationer
Och de nya resultaten borde leda till att fler överviktiga opereras, tycker Ingemar Näslund.

– Det är otvetydigt så. Inte bara för det här utan kanske framför allt för om man tittar på den mycket goda effekten på diabetes, som ju är en sjukdom som är i ännu högre grad invalidiserande än frakturer, säger han.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista