Massdemonstration mot våldet i Rosengård

Efter ett brutalt mord och den värsta skadegörelsen i Malmö stads historia ordnades i torsdags kväll en demonstration med efterföljande debatt i stadsdelen Rosengård mot våld och skadegörelse.

Närmare tusen boende och tillresta från andra stadsdelar samlades vid platsen där 29-årige Sedat Haxhiu dödades i slutet av juli då han skulle avstyra ett bråk.

– Det är synd, vi var nära vänner.

Beckim och Semi står och tittar på porträttet av sin kamrat och högen av blommor. De och många andra talar om strängare lagstiftning, hårdare tag från polisen och ett större föräldraansvar.

– Här snackar vi om ett mycket, mycket större ansvar. Jag tycker själv att det är föräldrarna som bär ansvar för de här barnen. Om inte de gör det, vem ska göra det då? Det är mycket som borde ändras här, här finns alldeles för många barn som går lösa.

Heta känslor
I Rosengårds sporthall samlades i går kväll boende, politiker, polis, präster, läkare och representanter för föreningar, ambulans och brandkår för att diskutera möjliga lösningar och debatten var stundtals het.

– Man är rädd för att gå på gatorna här i Malmö på grund av kriminella gäng som ingen gör någonting åt. Vem ska stoppa dem?

Arbetslösheten leder till våld
Rosengårds riktigt stora problem är hög arbetslöshet och trångboddhet. Ett annat problem är paradoxalt nog alla miljoner som under 30 års tid pumpats in i stadsdelen, enligt Andreas Konstantinides, socialdemokratisk ordförande i stadsdelsfullmäktige.

– Efteråt, när pengarna tog slut försvann hela projektet och de goda erfarenheterna glömdes bort. Jag är mycket kritisk till projektet, säger han.

De boende ska engageras
Nu finns inga pengar kvar att dela ut. Nu måste boende och föreningar tillsammans se till att öppna skolorna kvällstid för både barn och vuxna, skapa nya mötesplatser och ett nytt engagemang för stadsdelen.

– Vi vill inleda ett rejält samarbete med de boende och utveckla våra frågor med de pengar vi har, säger Konstantinides.

Jens Ericson, SR Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista