Mohammed Mosharref Hossain var villig att bistå en FBI-agent under falsk identitet med ekonomiska medel för en påhittad terrorattack. Nu riskerar han ett långt fängelsestraff.

FBI anklagas för olagliga arbetsmetoder

I USA kommer ny kritik mot den federala polisen FBI:s arbetsmetoder i jakten på misstänkta terrorister. Kritiken kommer från människorättsorganisationen Human Rights Watch som hävdar att FBI hållit oskyldiga personer inlåsta.

Abdullah Al Kidd greps av FBI på Washingtons flygplats när han i mars förra året var på väg för att studera islam i Saudiarabien. Al Kidd är amerikansk medborgare och säger till New York Times att det var den mest förnedrande upplevelsen i hela hans liv.

Han hölls naken i en cell och han säger att han behandlades värre än en mördare. Efter två veckor släpptes han, men fick reseförbud i drygt ett år. Sedan fick han beskedet att han var fri. Han fick aldrig vittna mot någon misstänkt terrorist.

Missbrukar lagen
Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch har FBI sedan den elfte september 2001 hållit 57 personer fängslade med hjälp av den lag som ger rätt att hålla huvudvittnen fängslade i terroristmål. Man har dock missbrukat lagen, enligt Human Right Watch.

56 av de 57 är muslimer. I stället för att kallas som vittnen har en del anklagats för brott av FBI, vilket inte är tanken med lagen. Justitiedepartementet har i kongressen försvarat FBI och sagt att 90 procent var fria efter tre månader.

Griper demonstranter
FBI har i sin jakt på terrorister också börjat provocera fram brott. I Albanay norr om New York greps två muslimer för några veckor sedan. En FBI-informatör hade bett om ekonomisk hjälp av de bägge muslimerna för en attack på Pakistans FN-ambassadör. De bägge tog inte avstånd från planerna och riskerar nu långa fängelsestraff.

FBI har även börjat söka upp ungdomar som misstänks vilja demonstrera i New York när George Bush och republikanerna har partikonvent i slutet av månaden.

En ung kvinna fick besök av flera poliser och FBI-agenter som ville veta om hon skulle demonstrera i New York. Det här kan vara en kränkning av grundläggande fri- och rättigheter, enligt flera demokratiska ledamöter i kongressen som skrivit ett brev till justitiedepartementet för att FBI:s aktiviteter ska utredas.

Arbetar med tips från allmänheten
Enligt New York Times säger departementet att FBI inte kartlägger folks politiska åsikter, utan att man bara arbetar med tips man fått. Enligt justitiedepartementet jobbar FBI med att förhindra våldsamheter och våldsdåd skyddas inte av den amerikanska konstitutionen.

Nu vill de demokratiska kongressledamöterna veta hur FBI:s tips ser ut, om det rör sig om planer på konkreta våldsamheter eller om det handlar om politiska demonstrationer eller antikrigsdemonstrationer.

Erik Ridderstolpe, New York
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista