Oklara regler för direktimport av alkohol

EG-domstolen prövar nu det svenska lagens förbud mot privatimport av alkohol, men det finns redan företag som säljer sprit och vin via internet, till kunder som får varorna levererade till dörren.

Alf Frenkel är vd på tyskregistrerade Hansetrading. Han säger att företagets internetförsäljning hittills inte är så stor.

– Vi skeppar 1 till 2 pallar i veckan i dagsläget. När det blir klarare hur EG-rätten överensstämmer med svenska lagen tror vi att vi kommer att skeppa en 10 till 12 pallar i veckan, säger han.

Två fall i EG-domstolen
EG-domstolen ska ta upp två fall där det svenska förbudet mot direktimport av alkohol från EU-länder ifrågasätts.

Dels har svenska Högsta domstolen begärt besked om hur införsel som sker utan att köparen själv reser till ett annat EU-land ska bedömas, dels har EU-kommissionen stämt Sverige för att svensk lag förbjuder privatimport, något som kommissionen menar strider mot EU:s regler om varors fria rörlighet.

Oenighet om vilken lag som ska gälla
Enligt EG-domstolen kommer det att dröja omkring två år innan processerna är avgjorda. Alf Frenkel anser dock att hans alkoholförsäljning är laglig enligt EG-rätten.

Enhetschef Hans Agnéus på Folkhälsoinstitutet, som har tillsynsansvar över alkohollagen, menar däremot att rättsläget är klart fram tills EG-domarna faller.

– Ja, då gäller alkohollagen, man ska ha fyllt tjugo år, man ska vara resande och man ska använda det hela för eget personligt bruk.

Internetimport inte särskilt vanlig
Hittills verkar inte importen via internet vara särskilt utbredd. 1998 gavs tullen rätt att röntga försändelser som misstänks innehålla alkohol.

Förra året omhändertogs eller skickades paket tillbaka som innehöll sammanlagt omkring 500 liter alkohol. Sedan lagändringen har tullen hittat mycket färre paket med alkohol än innan.

I samband med alkoholinförselutredningen som lades fram i veckan intervjuades 4 500 personer. Av dem hade bara tio beställt alkohol via internet.

Systembolaget sitter säkert
Håkan Leifman är alkoholforskare och utredningens huvudsekreterare. Han ser flera orsaker till att internethandeln är liten.

– Jag tror att det har att göra med betalningssättet, att man måste lämna ut sitt kontokort. Man får inte varorna förrän kanske en vecka efteråt, och det är dessutom osäkert om de här leveranserna kommer fram, eftersom tullen har tagit några av de här i beslag.

Hur tror du att det här påverkar Systembolagets ställning?

– Som det ser ut just nu så påverkar det inte Systembolagets ställning alls, men det är klart att skulle det bli vanligare så är det klart att ställningen blir svagare, säger han.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".