Amerikanska läkare deltog i övergrepp

Amerikanska militärläkare har varit delaktiga i övergreppen mot irakiska fångar i Abu Ghurayb-fängelset utanför Bagdad. Enligt en undersökning har läkarna gravt åsidosatt både läkaretik och mänskliga rättigheter.

Några läkare har varit direkt delaktiga i övergreppen mot de irakiska fångarna, enligt undersökningen som publiceras i den brittiska medicintidskriften The Lancet. 

Det var i april i år som det blev känt hur fångarna vid Abu Ghrurayb-fängelset behandlades. Bilder sändes ut av nakna, bundna, förnedrade fångar, som också torterades och misshandlades.

Enligt studien som är gjord av en amerikansk professor har läkarna vid fängelset varit med om att utforma tvingande och våldsamma förhörsmetoder.

Förfalskade dödsattester
De har också förfalskat dödsattester för att det inte ska framgå att fångar har misshandlats till döds.

Ett exempel är en fånge som först blev slagen, sedan hängdes han i sin celldörr med munkavle. I dödsattesten stod det att han dött naturligt i sömnen.

I ett annat fall blev en fånge kvävd i en sovsäck medan förhörsledarna satt på hans bröst--en naturlig död, enligt dödsattesten.

Först efter medias rapportering ändrades båda fallen till mord.

Läkarna bör bryta tystnaden
Den amerikanska professor, som gjort undersökningen kräver nu att dessa och andra fall utreds ordentligt.

Amerikanska militären har svarat att utredningar redan är igång.

Undersökningen i The Lancet tar också upp andra övergrepp. En fånge med brutet ben blev fråntagen sin krycka. Sedan blev han slagen och beordrad att avsäga sig sin muslimska tro.

Militärläkarna har också, enligt rapporten, låtit bli att underrätta anhöriga när fångar dött eller blivit skadade.

I en ledarartikel i The Lancet uppmanas nu den sjukvårdspersonal som arbetat vid Abu Ghurayb-fängelset att bryta tystnaden och vittna för att bilden av vad som pågått där ska bli fullständig.

Gunilla Österlund, London
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".