AMS-förslag räcker inte menar kritiker

AMS har nu lämnat sitt förslag till regeringen om hur de regionala skillnaderna för de arbetslösa ska minska och hur de tänker se till att Arbetsförmedlingarna kontrollerar att arbetslösa verkligen söker de jobb som anvisas dem.

Risken att missa sin a-kassa om man inte söker jobb är olika stor beroende på var i landet man bor. Det har flera utredningar visat. 

Men förslagen är otillräckliga anser både arbetslivsministern och den nya myndigheten Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

I början av juni lämnade den nybildade myndigheten Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen in en rapport till regeringen där de påvisade stora regionala skillnader mellan olika län och arbetsförmedlingar när det gäller hur engagerad en arbetssökande måste vara för att få behålla sin a-kassa.

Till exempel visade rapporten att en arbetslös person i Kalmar löpte sex gånger så hög risk att förlora sin a-kassa, om han eller hon inte sökte ett anvisat jobb, jämfört med en person som bor på Gotland.

Förslag om minskade skillnader
Rapporten fick till följd att AMS fick i uppdrag att ta fram förslag till hur skillnaderna skall minskas.

AMS skulle också visa på hur myndigheten tänker se till att kontrollen av att arbetssökande verkligen söker de jobb de anvisats skall bli bättre.

I veckan kom AMS förslag. Men förslaget får nu kritik av arbetslivsminister Hans Karlsson, som anser att AMS inte levererat vad regeringen bett om.

Även Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, där Bo Jangenäs är generaldirektör tycker att AMS inte gjort tillräckligt.

– Man har haft i uppdrag att redovisa hur man ska komma tillrätta med de brister som funnits.  Den redovisning som AMS lämnat nu är långt ifrån tillräcklig, säger han.

Vad är det som saknas?
– Alla frågor som gäller arbetsförmedlingens uppdrag för arbetslöshetsförsäkringen. Om arbetsförmedlingen anvisade jobb snabbt och effektivt och såg till att arbetslöshetstiderna begränsades så mycket så möjligt så vore allt bra. Men det finns mycket kvar att göra för att nå dit.

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista