En bankkassör i Benghazi betjänar köande libyer medan pengar ännu fanns. Foto: Hussein Malla/Scanpix.

Akut brist på pengar i rebellområden i Libyen

2:17 min

Rebellerna i östra Libyen har akut brist på pengar. Libyens tillgångar är frysta till följd av sanktionerna mot landet och utan oljeproduktion kommer inga nya pengar in. I Benghazi köar folk utanför bankerna för att försöka få ut sina löner.

– Jag får ingen lön, det finns inga pengar och jag har en stor familj, så hur ska vi leva, säger Yanori. Han och många andra har inte fått lön på flera månader, de skriker och försöker ta sig in i banken.

– De säger varje dag att det ska komma pengar, säger Muhammed, en ung man i kön, men det finns inga.

Abdullah Shamia, ekonomiskt ansvarig på rebellernas nationella råd i Benghazi, håller med om att det är akut pengakris.

– Libyska dinarer är nästan slut och utländsk valuta också.

Kriget mellan rebellerna och Kadaffis styrkor kostar mycket, samtidigt som oljeproduktionen i Libyen står still.

Det är så ont om pengar att företagare i Benghazi bara får ta ut drygt 2 000 kronor om dan, hur ska man då driva ett företag, säger en av dom.

Den svarta växlingsmarknaden växer, samtidigt som det knappt finns pengar i banksystemet. Ekonomichef Abdullah Shamia hoppas att rebellerna ska kunna få tillgång till Gaddafiregimens enorma tillgångar som är frysta utomlands.

– Sanktionerna ska vara på regimen, inte på det libyska folket, säger Abdullah Shamia och vi har inte tid att vänta på pengarna.

Men att ge tillbaka tillgångar är inte lika lätt som att frysa dem, säger Guido de Sanctis italiensk diplomat i Benghazi.  I stället bör omvärlden ge lån, säger han.

Under tiden köar människor vid bankerna.

– Jag kan inte försörja 13 personer utan pengar, säger Yanori vid banken, men ingen bryr sig om medborgarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista