Samband mellan passiv rök och ADHD ifrågasätts

2:22 min

Barn som växer upp i hem där de utsätts för passiv rökning får mer problem att lära än barn i rökfria hem. Påståendet kommer från en ny amerikansk studie som menar att ADHD är betydligt vanligare i familjer med rökare. Det är dock en tolkning av studien som sågas av en av landets ledande experter.

– Det är osannolikt att den passiva rökningen är den mest bidragande förklaringen i det här sammanhanget, säger Christopher Gillberg, professor i  barn och ungdomspsykiatri vid Göteborgs universitet. 

Inte heller Sven Bölte, professor i barn och ungdomspsykiatrisk vetenskap vid Karolinska institutet, ger mycket för studien. 

– Jag tycker inte att den håller och det kommer kanske att leda till fel idéer, säger han till Ekot. 

Den amerikanska studien har publicerats i tidskriften Pediatrics, och hävdar att barn från hem där det röks oftare har neuropsykiatriska problem, som till exempel koncentrationssvårigheter, inlärningsproblem och beteendestörningar. De är alla faktorer som ingår i en ADHD-diagnos. 

Forskarna bakom studien menar att nära vart femte barn av de 55 000 som ingår i studien har någon form av problem. Det är mer än dubbelt så ofta som i rökfria familjer. Men professor Sven Bölte sågar forskningsresultatet rakt av. Efter att ha läst artikeln menar han att barnens eventuella ADHD inte har undersökts alls. 

– Diagnoserna man har ställt är grundade i en enda fråga som en lekman har ställt via telefon, säger han. 

Föräldrarna har alltså fått telefonfrågor, men inte om huruvida barnen kan ha ärvt ADHD-problematiken. Professor Christopher Gillberg säger att det är väldigt sannolikt att barn med ADHD också har föräldrar med ADHD. 

– Man vet också att personer som har ADHD röker mycket mer, mycket tidigare och mycket längre perioder i livet än andra personer. Det innebär att om man är ett barn med ADHD, så är det sannolikt att man har en förälder med ADHD – och också en förälder med ADHD som röker, säger han.

En teori om rökning och ADHD är att rökning under graviditet kan vara en av många faktorer som kan leda till att barn får ADHD. Professor Sven Bölte säger att det ökar risken. 

– Men att säga att det är rökning som orsakar ADHD är att göra det alldeles för enkelt.

Anna Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista