Senare operation av bröstcancer ger bättre resultat

Nya studier visar att tidpunkten för en bröstcanceroperation har betydelse för hur väl operationen lyckas.

Av dem som opererades i senare delen av menstruationscykeln var det fler som överlevde än bland dem som opereras tidigare i cykeln.

Överraskande upptäckt
De här överraskande upptäckterna presenterades av professor Ian Fentiman vid den pågående kirurgveckan i Jönköping.

– På lång sikt gick det bättre för de kvinnor som opererades i andra hälften av menscykeln, efter ägglossningen, det vill sig mellan den 14:e och 28:e dagen, säger professor Ian Fentiman.

I professor Fentimans material var det 80 procent av dem som levde efter tio år, medan bara en tredjedel av dem som opererades tidigare i menscykeln hade överlevt i tio år.

Som ett hårdkokt ägg
Forskarna vet inte orsakerna men man tror att det har med den omgivande vävnaden att göra. Före menstruationen är många kvinnors bröst svullna och täta och tumören blir då väl avgränsad, som ett kokt ägg ungefär, enligt Fentiman.

Tidigare i menscykeln blir det annorlunda, då är den mer som ett rått ägg.

Många kirurger, i bland annat Italien och Storbritannien, har börjat planera in sina operationer i rätt tid för patienten. Men enligt Ian Fentiman finns fortfarande motstånd.

– Trots att vi har ställt samman alla tillgängliga data har vi inte lyckats övertyga alla kollegor om att de borde göra om sin operationsplanering, säger han.  

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".