Eriks familj tvingas leva på socialbidrag

Enligt en rapport lever vart trettonde barn i Sverige i en familj som tvingats söka socialbidrag. Ett av alla barn är tolvårige Erik. Han berättar om hur det är att ha second hand-kläder och hur mamma ibland måste låna pengar av honom till mat.

Många barn i Sverige växer upp i familjer som kan betecknas som fattiga. Det framgår av en rapport som presenterades för regeringen på fredagen.

Erik bor i Göteborg och brukar få 200 kronor i månadspeng, i alla fall de månader som hans mamma har råd.

– Pengarna går till nöje, spel, datagrejer och sådant. Men om man ska köpa något stort och bra får man spara länge, säger Erik, som egentligen heter något annat.

Sparar du pengar?

– Ibland. Jag får gömma pengar för mamma. Ibland letar hon efter dem för att ha till sådant hon behöver, till mat och sådant. Men hon lämnar alltid tillbaka dem, så det är ju inte så farligt egentligen, säger Erik.

Erik bor i stadsdelen Majorna i Göteborg tillsammans med sin mamma och två yngre syskon. Hyran är den stora utgiften för familjen som levt på marginalen i fem år. Mamman som inte har någon a-kassa, lyckades få socialbidrag i mars. Pappan är långtidssjukskriven.

Förutom hyra och mat, går pengarna till exempel kläder.

Second hand-kläder
– Jag har rätt mycket kläder. Men det mesta är second hand, sådant man fått av farmor, och mormor och släktingar. Men jag gillar dem inte så mycket, för de är små, och randiga, säger han.

Förra året levde 147 000 barn i familjer som tvingades söka socialbidrag någon gång under året. 50 000 av de här barnen lever i familjer som nästan alltid behöver socialbidrag.

Svårast för ensamstående
Svårast är det för precis som Erik, barn till ensamstående föräldrar, men också för barn med utländska föräldrar, där familjen nyss kommit till Sverige.

För Erik som har sommarlov väntar skolstarten. När jag tagit på mig skorna vid ytterdörren, märker Erik och hans mamma att posten kommit under tiden som jag varit där.

– Här står det att vi har fått pengar från en stiftelse, tolvhundra kronor. Mamma har sökt pengar från en fond för att betala gympakläder till mig, säger Erik.

Jan Andersson, Ekot i Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista