Osäkert när spriten blir billigare.

Oenighet om spritskatten inom s

Förslaget om sänkt spritskatt kommer att bli en mycket het fråga inte bara mellan den socialdemokratiska regeringen och andra partier utan också inom socialdemokraterna.

Idag är det mycket osäkert om det blir någon skattesänkning redan till årsskiftet som en utredning föreslog tidigare i veckan.

För trots att regeringen i nästa vecka inleder budgetförhandlingar med miljö- och vänsterpartiet, har man ännu inte bestämt sig för om frågan om alkoholskatten ska finnas med i förhandlingarna. Bland riksdagsledamöterna finns det många som inte vill ha någon skattesänkning.

– Jag ska göra allt jag kan för att övertyga mina partikamrater att det inte blir någon skattesänkning nu, säger Susanne Eberstein.

Talade inte om knepigheten
På fredagen träffades de socialdemokratiska riksdagsledamöterna för att diskutera de stundande budgetförhandlingarna men den känsliga frågan som alkoholskatten berördes över huvud taget inte.

Det trots att regeringskansliet tidigare låtit förstå att frågan om alkoholskatt ska finnas med när budgetförhandlingarna nu drar igång.

Men idag är beskedet att man inte bestämt sig och om regeringen väljer att passa, talar det mesta för att det inte blir någon skattesänkning till årsskiftet på det sätt som regeringens utredare Kent Härstedt föreslog tidigare i veckan, varken med 40 procent eller med någon annan procentsats.

S i södra Sverige vill sänka
De socialdemokratiska ledamöterna är djupt oeniga. Samtidigt som Susanne Eberstein och andra motsätter sig en sänkning av alkoholskatten, tycker många riksdagsledamöter från södra Sverige att läget är akut och att något måste göras nu.

– Jag tror att tiden talar för oss som talar för att vi måste sänka skatten nu och jag tror att vi lyckas övertyga våra kamrater i övriga Sverige, säger Anders Bengtsson från Knisslinge.

Pontus Mattsson, Bryssel
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".