Fågeldöden i Blekinge en gåta

Forskarna står frågande inför fågeldöden som har inträffat de senaste fem åren längs kusterna. Det är silltrut, gråtrut, skarv och flera andra arter som dött, flest döda fåglar har hittats i Blekinge, omkring 10 000.

Veterniär Torsten Mörner leder en undersökning om orsakerna vid Statens veterinärmedicinska anstalt. Hittills kan man mest säga vad fågeldöden inte beror på.

– Vi kan utesluta att det rör sig om en infektion utan vi är övertygade om att det är någon typ av kemiskt ämne, säger han.

Fåglarna svimmar
Fåglarna drabbas av förlamning, kan inte röra sig, blir medvetslösa och dör. En del döda fåglar som har obucerats är förgiftade av botulinumbakterien men botulism är knappast en grundorsak till dödligheten, säger Torsten Mörner.

– Vi är intresserade av sambandet med den sjukdom som finns hos lax M 74 för båda drabbar nervsystemet, säger han.

Vitaminbrist
Sjukdomen M 74 som drabbat lax och havsöring fann man ju berodde på vitaminbrist av ämnet tiamin. Odlad lax har fått tillskott av b-vitamin och tillfrisknar.

På Institutet för tillämpad miljöforskning vid Stockholms universitet ska man nu se om vitaminbristen kan viktig faktor även för fåglarna och om det är något miljögift som ligger bakom.

För den viktiga frågan är varför fåglarna drabbas. Torsten Mörner är i varje fall klar över att fåglarnas förlamningstillstånd inte ingår i den naturliga dödligheten för fåglar som lever vid vatten.

– Vi är övertygade om att det här är ett problem som dök upp i slutet på 90-talet och dte är inget vi sett förut, säger han.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista