Poliskontroller kan ske på Bilprovningen

Bilprovningen och polisen planerar ett samarbete om trafikkontroller. Bilprovningen har ett 40-tal stationer intill större vägar, dit man lätt skulle kunna leda in trafiken för flygande kontroller.

– Vi använder våra anläggningar en liten del av dygnet och sen står de här. Det är inte ett bra sätt att använda kapitalet. Därför erbjuder vi polisen att använda anläggningarna på de tider, som inte vi gör kontrollbesiktningar. Då får man en bättre kvalitet i de kontroller som görs än när man står ute i regn och rusk på vägen, säger Manus Ehrenstråhle, som är vd för Bilprovningen.

Under senare tid har Bilprovningen medvetet byggt nya anläggningar intill större vägar och trafikplatser.

Utnyttja lokalerna
Det finns ett 40-tal platser där man lätt skulle kunna leda in trafiken vid en flygande poliskontroll. Det är ett sätt att utnyttja Bilprovningens lokaler bättre och avlasta polisen.

– Man skulle kunna använda vår personal i kontrollerna av fordon och då skulle polisen kunna dra ner bemanningen på kontroller. De kunna ha poliser som vinkar in fordonen och vi skulle kunna göra kontrollen, säger Manus Ehrenstråhle, vd för Bilprovningen.

När skulle det kunna komma igång?

– Det kan börja imorgon för vår del, säger Ehrenstråhle.

Rikspolisstyrelsen tror på samarbete
Rikspolisstyrelsen är också positiv till idén. Samtal har förts en tid, men ändå har det varit svårt att få igång samarbetet.

Magnus Ehrenstråle är frågande till polisens dröjsmål, men Ann-Marie Begler på Rikspolisstyrelsen menar att det bara handlar om praktiska detaljer. Själv tror hon på att samarbeta.

– Det är bra om vi kan samarbeta. Vi har diskuterat och arbetat praktiskt med frågan för att undersöka möjligheterna. Det är helt rimligt att vi ska göra det, både ekonomiskt och i praktiken för både poliser och inspektörer, säger Ann-Marie Begler, överdirektör på Rikspolisstyrelsen.

Kommer det att bli av?

– Ja, det är jag övertygad om, bara det fungerar praktiskt i verksamheten, säger Ann-Marie Begler.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista