Göran Persson förlorar i förtroende

Svenska folkets förtroende för statsminister Göran Persson har minskat kraftigt det senaste halvåret, visar en undersökning som Temo gjort på uppdrag av Dagens Nyheter och Sydsvenska Dagbladet.

I april hade 48 procent av de tillfrågade stort eller mycket stort förtroende för Göran Persson, nu i augusti hade det sjunkit till 38 procent.

– Det har varit en tung period av många och hårda angrepp på vår ordförande. Han är fortfarande den klart populäraste ledaren och hans minskande popularitet är det minsta problemet nu, säger Lars Stjernkvist, partisekreterare för socialdemokraterna:

– Vi har en svår ekonomisk period bakom oss och vi har orättvisor och klyftor och därför behövs en nystart i politiken, säger han.

Faller på sikt också
Temos mätning bygger på intervjuer som gjordes i mitten av augusti med 1 007 personer och den visar att andelen medborgare som har stort eller mycket stort förtroende för Göran Persson minskat från 48 till 38 procent det senaste halvåret.

Sett på längre sikt är förtroendefallet ännu större från 61 procent 2002 och 55 procent 2003.

Centerledaren populär bland kvinnor
Dessutom är centerledaren Maud Olofsson mer populär bland kvinnorna är Göran Persson.

– Men tittar man på helheten så är det ingen tvekan om vem svenska folkets populäraste ledare är idag, säger Lars Stjernqvist.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista