Videokrig i USA:s presidentvalskampanj

Tonläget i de amerikanska presidentvalskampanjerna hårdnar allt mer. Den demokratiske presidentkandidaten John Kerry anmäler president George Bush för att ha samarbetat med en grupp Vietnamveteraner trots att det strider mot kampanjreglerna.

I en videofilm anklagar veteranerna John Kerry för att ljuga om sina insatser i Vietnam. John Kerry menar att det är George Bush som ligger bakom kampanjen.

George Bush vill att Vietnamveteranerna ska utföra det smutsiga jobbet åt honom säger John Kerry som anmält otillåtet samarbete mellan veteranerna och Bushs presidentvalskampanj.

Enligt reglerna får inte presidentvalskampanjer samordna sina insatser med utomstående grupper som kan få okontrollerade bidrag.

Kerry kräver formellt hos den amerikanska valkommissionen att bidrag ska betalas tillbaka och att högsta möjliga böter ska utdömas för Bush kampanj och Vietnamveteraner för sanningen som gruppen kallar sig.

En talesman för Bush kampanj tillbakavisar kritiken.

Satsar på vägande stater
Vietnamveteranerna har hyrt tid i tv-kanaler i 14 dagar i stater där det är väldigt jämnt mellan presidentkandidaterna.

Veteranerna är arga på Kerry främst för att han blev krigsmotståndare när han lämnade armén i slutet av 60-talet. Nu kommer en ny video med nya anklagelser mot John Kerry.

Han talar 1971 om alla övergrepp som amerikanska soldater gjorde sig skyldiga till under Vietnamkriget. Våldtog, högg av öron och huvuden och dödade civila. Kerry refererar vad andra berättat för honom men det nämns inte i videon.

Bush förnekar kopplingen
President George Bush har själv inte uttalat sig om Kerrys anklagelser. Men hans presstalesman har alltså sagt att det inte finns någon koppling mellan veteranerna och Bush presidentvalskampanj.

Men enligt New York Times finns kopplingar till Bushs familj, politiker i Texas och Bushs politiska rådgivare Karl Rove och att pengar till kampanjen mot Kerry kommit via de kontakterna.

Tappar i popularitet bland gamla soldater
Vad som gör att John Kerry nu tar upp den här kritiken kan vara att hans popularitet kan påverkas av angreppen. En opinionsundersökning visar att han förlorat i förtroende hos gruppen krigsveteraner.

Kerry går nu ut med en egen video som styrker Kerrys bild av modiga insatser i Vietnamkriget. Den man som han räddade livet på genom att dra upp honom ur vattnet, Jim Rassman, vittnar.

Erik Ridderstolpe, New York
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".