Mötet i Istanbul erkänner Libyens opposition som ny regering. Foto: Burhan Ozbilici/Scanpix.

Oppositionen erkänns som Libyens regering

1:12 min

USA med flera andra länder har beslutat att formellt erkänna den libyska oppositionens nationella övergångsråd som landets legitima regering.


Redan innan kontaktsgruppsmötet i Istanbul avslutades formellt stod det klart att de västliga makterna samt regionala länder i området nu erkänner rebellernas nationella övergångsråd som en slags övergångsregering tills val kan hållas i landet.

Det här betyder att övergångsrådet som i dag styr i östra Libyen kommer att få lättare att komma åt både ekonomiskt stöd men även lättare kan få tillgång till libyska tillgångar som i dag finns frysta utomlands.

Även Sverige har frysta tillgångar, men de förblir frysta. Sverige står nämligen inte bakom beslutet att erkänna rebellerna.

-Vi erkänner inte regeringar utan stater, säger utrikesminister Carl Bildt till TT.

Kontaktgruppen, som består av ett 30-tal länder, har diskuterat en slags vägkarta för Libyen där man uppmanar samtliga parter i Libyen att så småningom försöka hålla ett nationellt konvent.  

På det ska lokala ledare och representanter från huvudstaden Tripoli delta och utarbeta en ny konstitution för landet. Men det förutsätter att den libyske diktatorn Kadaffi och dennes familj lämnar ifrån sig makten helt och hållet. 

Det ställs närmast som ett ultimatum då den Nato-ledda militära koalitionen samtidigt deklarerat att man tänker utöka sina militära attacker mot Kadaffi-regimen.

Enligt Frankrikes utrikesminister Alain Juppé har en rad muslimska stater gett klartecken till militära aktioner mot Kadaffi-regimen även under fastemånaden.

Muammar Kadaffi säger att kontaktgruppens beslut att erkänna rebellrådet är "betydelselöst", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

-Erkänn det så kallade övergångsrådet en miljon gånger, det betyder ingenting för det libyska folket som kommer att trampa på era beslut, säger Gaddafi.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista