Förtroendet för Maud Olofsson ökar

Centerledaren Maud Olofsson har i motsats till de flesta andra partiledare ökade förtroendesiffror. Hon har idag lika stor andel kvinnliga väljare som statsminister Göran Persson och hon ligger i topp bland låginkomsttagarna.

– Jag har en ledarstil där jag vill att det här ska vara ett öppet parti, ett generöst parti där vi ska våga debattera öppet. Man går inte med i ett parti för att lyssna på vad partiordföranden basunerar ut med jämna mellanrum utan man går med i ett politiskt parti för at man har idéer som kan tillföra något, säger Maud Olofsson i Ekots Lördagsintervju.

Talar om levande idédebatt
Maud Olofsson har i motsats till Göran Persson och moderatledaren Fredrik Reinfeldt större förtroende bland sina egna än bland alla tillfrågade.

Hon antyder att centerns sätt att arbeta som partiet spelar en roll.

– Den ideologiska debatten är helt frånvarande i socialdemokratin, där handlar det bara om att behålla makten. Hos oss är det en levande idédebatt och jag menar att det arbetet som vi påbörjade i slutet av 90-talet, det ser vi effekterna av idag, säger hon.

Möte vid köksbordet om en vecka
Om en dryg vecka samlar Maud Olofsson de andra borgerliga partiledarna till möte om den gemensamma strategin, ett möte som sker hemma hos sig på hennes gård i Högfors i Västerbotten.

Hon ser inga jättelika åsiktsskillnader mellan partierna, inte ens om alkoholpolitiken.

– I grunden har alla fyra borgerliga partierna en samsyn på en restriktivare alkoholpolitik vad gäller att minska alkoholkonsumtionen. Sedan finns lite olika syn vad gäller skatter och annat men det tror jag vi löser, säger hon.

Björn Elmbrant
bjorn.elmbrant@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista