Högre skatt förslag från v

När vänsterpartiet idag presenterade sina krav inför budgetförhandlingarna som börjar nästa vecka, stod bland andra högre skatter för höginkomsttagare och slopade grundavdrag på önskelistan.

Socialdemokraternas förslag om sänkta inkomstskatter avfärdar partiledaren Lars Ohly eftersom det enligt honom inte leder till fler jobb.

– Socialdemokraternas generella skattesänkningar leder inte till fler jobb. Det dränerar statskassan på inkomster, det ger ökad orättvisa. Våra skatteförslag riktar sig till att sänka skatten för de som har minst pengar. Då kommer det att gå till ökad konsumtion som stimulerar ekonomin och skapar fler jobb, säger Lars Ohly.

Det är just att skapa fler jobb som blir den mest prioriterade frågan, för såväl vänsterpartiet som socialdemokraterna, när budgetförhandlingarna börjar på onsdag mellan regeringen och samarbetspartierna.

V vill höja s vill sänka
Men skiljaktigheterna är stora. Socialdemokraterna har ju aviserat sänkta inkomstskatter genom att slopa egenavgifterna till pensionssystemet men vänsterpartiet vill höja inkomstskatten för de som tjänar mest och slopa grundavdraget i såväl kommunal som statlig skatt för de som tjänar mer än 450 000 kronor per år.

Socialdemokraternas förslag om sänkt förmögenhetsskatt och slopade arvs- och gåvoskatter avfärdar Lars Ohly, eftersom han inte ser hur det skulle ge fler jobb.

Vill slopa arvsskatt i mindre företag
Istället kan han tänka sig slopade arvs- och gåvoskatt för företag som ett av flera förslag att värna småföretagandet.

– När det gäller arvsskatten finns det ett problem vid generationsväxlingar i mindre företag där skattereglerna gör att det är svårt att överta ett företag från en generation till en annan, det vill vi rätta till. Det är bra för jobben. I övrigt vill vi inte ta bort eller sänka förmögenhetsskatten, säger Lars Ohly.

Ingen ledande socialdemokrat som Ekot har varit i kontakt med vill kommentera vänsterpartiets krav innan budgetförhandlingarna börjar.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista