Flera döda i attentat i Tjetjenien

Uppemot elva människor dödades sent på lördagskvällen i den krigshärjade ryska delrepubliken Tjetjenien i flera olika attentat.

Det var en bil som stannade till utanför en polisstation i Groznyj attentatsmän sköt mot polisstationen och enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax finns både tjetjenska separatister och ryska poliser bland de dödade.

Ryska polismän attackerades också vid en röstlokal som satts upp inför presidentvalet i Tjetjenien nästa söndag.

Då ska nämligen en efterträdare till den Kreml-trogna ledaren Kadyrov som dödades vid ett attentat i maj utses.

Men valet som är ett sätt för Rysslands regering och Vladimir Putin att visa att läget i Tjetjenien är på väg att normaliseras kommer att hållas mot en fond av fortsatta dödsoffer i detta andra Tjetjenienkrig som pågått sedan hösten 1999.

Attentaten sent på lördagskvällen visar hur kriget nu förs i Tjetjenien. Det handlar inte om regelrätta front mot front-strider utan snarare om små nålsticksattacker från separatisterna mot ryska posteringar.

Sådana attacker förekommer flera gånger i veckan och visar att freden är långt borta i Tjetjenien även om Kremls kandidat till posten som Tjetjeniens president i veckan sa att han inte utesluter förhandlingar med separatisterna.

Edvard Unsgaard, Moskva
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista