Sandvik varnar för brist på utbildad personal

De svenska vinstrika industriföretagen som rapporterat om allt bättre tider under sommaren har samtidigt sagt att det inte blir några nyanställningar i Sverige utan att det sker i andra länder.

Företaget Sandviks vd Lars Pettersson varnar nu för ett nytt hinder för tillväxt i Sverige, nämligen brist på välutbildad arbetskraft.

En borr bearbetas och får sin form i en verktygsmaskin i Sandviks lokaler i Sandviken.

Ett 90-tal svenska och utländska finansanalytiker har bussats hit från Stockholm och flugits in från London för att höra hur företagsledningen har tänkt sig att kunna växa med minst sex procent om året och fortsätta vara lönsamma.

Sandvik är stora i Sverige, 9 000 anställda ungefär men ännu större i andra länder och har så alltid varit.

Produktiviteten måste förbättras överallt för att klara tillväxtmålet, säger Lars Pettersson, Sandviks vd.

Kan ställa till det senare
– Vi har för lite tillströmning till den typen av utbildningar som vi rekryterar ifrån. Det är inget problem på kort sikt men däremot på lång sikt, säger han.

Precis som flera andra svenska exportföretag kunde Sandvik för att par veckor sedan rapportera att orderböckerna fylls och vinsten förbättras.

Men än så länge dröjer investeringarna och nyanställningarna. Nu varnar Lars Pettersson för arbetskraftsbrist på sikt.

Jobba utomlands
Verkstadsindustrin har misslyckats med att locka till sig ungdomar men vi diskuterar nu olika åtgärder säger han.

– Jobben vi erbjuder ger möjlighet att leva utomlands, består av intressanta arbetsuppgifter. Det är synd att vi inte lyckas kommunicera det till ungdomarna, säger Lars Pettersson.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".