Brott straffas med skam i USA

Snattare tvingas ha en skylt om halsen som talar om att de är tjuvar, rattfyllerister har självlysande registreringsskyltar och en man tvingades ha ett foto i plånboken på personen han kört ihjäl. I USA tillämpas numera skamstraff.

I USA har det de senaste åren blivit allt vanligare att domstolar tillämpar okonventionella straff vars syfte är att få den dömde att skämmas. Det handlar ofta om smärre brott, i delstaten Maryland har till exempel snattare beordrats att bära skyltar om halsen, som pekar ut dem som tjuvar.

Straffen har blivit vanligare eftersom domstolarna är desperata, de konventionella straffen fungerar inte, säger sociologen David Karp.

– Domare använder de här straffen eftersom de vet att fängelse inte fungerar. Samtidigt vill ha ett straff som är lika symboliskt, säger sociologen David Karp.

Det finns ingen nationell statistik över hur ofta så kallade skamstraff utdelas men de förekommer i allt fler delstater. I Florida tvingas till exempel rattfyllerister att ha en speciell självlysande registreringsskylt på sin bil.

Tvingas bära foto i plånboken
Sexualbrottslingar i Texas måste ha skyltar på sina hus för att varna omgivningen.

I Pennsylvania tvingades nyligen en man som hade kört ihjäl en person att ha en bild på offret i plånboken.

Vanligast är ändå att snattare döms att stå utanför affären där de åkte fast med en skylt där det står vad de har stulit, det förekommer i Texas, Georgia, Kalifornien och Maryland.

Tveksam trots snatteri
Jamie Berman har en fotoaffär i Bethesda i Maryland. Hans affär hemsöks ofta av snattare men han är ändå tveksam till skamstraffet.

– Jag skulle inte vilja ha någon som står här utanför med en skylt, det skulle se illa ut. Offentlig förödmjukelse är inte svaret, säger Jamie Berman.

Sociologen David Karp tror inte heller att skamstraffen förhindrar återfall.

– Skamstraffen förnedrar brottslingar utan att ge dem ett sätt att få tillbaka sin värdighet. Men samtidigt är de bra eftersom de ger allmänhetens en känsla av att rättvisa skipas, säger han.

Caroline Salzinger, Washington
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista