Tv-apparater får bäst-före-datum

Om ett och ett halvt år kan det bli svart i rutan. Då blir tv-sändningarna och även nya tv-apparater måste kompletteras med särskild box. Nu kommer krav på bäst före-datum på nya apparater.

Nu kommer konsumentkrav på att alla nya tv-apparater borde ha ett ”bäst-före-datum”. Redan om 18 månader kan det bli svartruta i nya dyra apparater.

Då inleds digitaliseringen av utsändningarna, och då måste man ha kompletterat med en digitalbox för att få någon bild. Claes Löfström är kommunal konsumentjurist i Kista i Stockholm. Han tycker att bäst-före-datum på tv:n är ett bra förslag.

– Jag tror att det vore ett väldigt bra förslag att göra det, för på det sättet så tvingas handlarna och andra redovisa varför en tv-apparat beräknas ha ett bäst-före-datum på kanske ett år eller två. Man har tagit ett beslut på digitalisering där vi konsumenter inte kan välja att låta bli, säger han.

Det blir svartruta i tv:n om man inte väljer att köpa en digital-box när de analoga marksändarna börjar släcka ner om 18 månader. Nedsläckningen ska vara genomförd till år 2008.

Även helt nya tv-apparater blir då värdelösa utan en digital-box. Det gäller även den senaste flugan i tv-handeln; de dyra plasma-skärmarna som kostar 40 000 – 50 000 kronor.

Brittiskt krav
Kravet på bäst-före-märkta apparater kommer från den brittiska regeringen som vill se en sådan märkning redan i höst. Ändå ska det brittiska tv-nätet släckas ner tidigast 2012.

Tv-handlarna ser inget problem med digitaliseringen. Det är ju bara att köpa nya digital-boxar, menar de. Antingen kan man köpa dem kontant för 1 000– 2 000 kronor, eller hyra dem för 200--600 i månaden.

Konsumentelektronikbranschens vd, Anders Appelqvist, har ingen förståelse för konsumentkravet på bäst-före-datum på tv:n.

– Egentligen inte för en analog apparat fungerar alldeles utmärkt även efter släckningen med en enkel liten box till. Då kan man när det närmar sig skaffa ytterligare en box så småningom, för faktum är att vi i Sverige har i snitt två till två och en halv tv-apparat per hushåll så du behöver fler boxar.

Alla har inte råd med digital-tv
Konsumentvägledaren Claes Löfström varnar för att digitaliseringen ger en ekonomisk spärr. För att teckna digital-tv-abonnemang, måste man vara 18 år och inte ha någon betalningsanmärkning. En del har helt enkelt inte råd.

– För alla de som vill ha ett större programutbud eller som vill fortsätta ha ett abonnemang, så är det en eller annan som kommer att uteslutas på ett eller annat sätt, tyvärr, säger han.

En miljon hushåll har ännu ingen digital-tv-box. Men nästa år blir det ordentlig fart på försäljningen, tror branschens Anders Appelqvist. Men uppåt 100 000 familjer kan bli utan tv-bild år 2008 för att de inte hängt med.

– Det kommer självklart att bli problem när man släcker någonting. Och det får konsekvensen att det blir några som inte riktigt har hängt med och det måste tacklas på något sätt, säger Anders Appelqvist.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".