Mer semester? Arkivfoto: Ulf Berglund/Scanpix.

Vi mår bättre av fler och kortare semestrar

De positiva effekterna håller en vecka
1:36 min

Det är bättre för hälsan och välmåendet att ta flera kortare semestrar under året i stället för en lång semester. Det slår en ny holländsk studie fast. Anledningen är att de positiva effekter som följer efter en semester inte är särskilt långlivade.


Effekterna efter en semester är kortlivade, säger Jessica de Bloom, som är en av forskarna bakom studien.

– Det är bättre att planera tre eller fyra kortare semestrar, istället för en eller två långa semestrar under ett arbetsår, säger hon.

Så här i semestertider passar många svenskar på att ta ut flera veckor semester med förhoppningen om att de ska bli riktigt utvilade och välmående. Men de positiva effekterna av en semester håller bara i sig en vecka efter att man är tillbaka på jobbet, det visar en ny holländsk studie.

De holländska forskarna följde nästan hundra personer under en längre period. Personerna fick svara på frågor om bland annat hur stressade eller energiska dom var före, under och efter semestern.

Den svenska semesterlagstiftningen garanterar fyra sammanhängande veckor semester under sommaren. Men enligt Torbjörn Åkerstedt, professor i beteendefysiologi vid Stockholms universitet, bygger semesterlagen i Sverige inte på vetenskaplig grund.

– Nej, det är en spekulation. Lagstiftning har väl ingenting med vetenskap och beprövad erfarenhet att göra. Det är en överenskommelse mellan parterna på arbetsmarknaden. Det har aldrig tänkt på hälsa eller något sådant. Det har en massa fixidéer om allt. Det här gäller ju nattarbete och annan ledighet också.

Men att det är bäst att sprida ut sin semester håller inte alla med om. Jonathan Forsberg, jag är handläggare på Migrationsverket.

– Jag tror att en lång semester så att man hinner glömma bort jobbet är viktigt.

Elisabeth Ekström bor i Uppsala.

– Jag jobbar inom kyrkan. Det är klart att under sommarsemestern så hinner man vila upp sig bäst. Men det är skönt att ta någon vecka då och då också.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".