Mer pengar till ryska militären

Ryssland planerar att öka sina anslag till militären och polisen. Regeringen i Ryssland vill öka anslagen till försvarsmakten med mer än 25 procent.

Rysslands president Vladimir Putin har några tydliga mål på sin agenda som president: ekonomisk tillväxt, stabilitet samt lag och ordning.

Just lag och ordning är en av huvudprioriteringar för den ryska budgeten nästa år. Anslagen till försvaret ska öka med 27 procent och anslagen till polisen och säkerhetstjänsten ska också öka med dryga 25 procent.

Den totala ryska försvarsbudgeten skulle i så fall hamna på omkring 140 miljarder kronor eller dryga tre gånger Sveriges försvarsbudget på knappa 40 miljarder.

Stärka moralen
Det extra tillskottet ska täcka allt från leveranser av försvarsmaterial till en modernisering av styrkorna för att skapa mer lättrörliga förband och stärka den demoraliserade armén.

Under Putins tid som president har just lag och ordning satts före demokratiska reformer, kriget i Tjetjenien som ju i praktiken är omöjligt för journalister att bevaka är ett tydligt exempel på det.

Grälar om BNP
Ett annat av Putins mål som president är ekonomisk tillväxt och Putin vill se en fördubbling av Rysslands BNP på tio år. Men just detta mål har lett till ett öppet storgräl i den ryska regeringen.

För att fördubbla ekonomin krävs en årlig tillväxt på sju procent men prognosen i veckan från finansminister Kudrin ligger bara på dryga sex procent de närmaste tre åren trots att det höga oljepriset gynnar den ryska statskassan.

Men premiärministern Fradkov skällde i veckan ut Kudrin och krävde en höjning av prognosen. Omöjligt sa den liberale finansministern och försvarade siffrorna med att det krävs en avreglering av bland annat gassektorn för att höja tillväxten och fördubbla BNP:n på tio år.

Men premiärministern nöjde sig inte med detta försvar utan hotade med att möblera om i den ryska regeringen.

Oberoende ekonomiska analytiker ger finansminister Kudrin rätt i de mer blygsamma prognoserna och pekar på just långsamheten i att reformera ekonomin från statsstyrning till marknadsekonomi

Edvard Unsgaard, Moskva
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".