Med det nya förslaget kan kunden få vinet levererat direkt till hemmet. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Hamilton: Låt Systembolaget köra hem alkohol

Systembolaget bör få rätt att införa elektronisk handel med leverans hem till dörren. Det anser riksdagsmannen och folkpartisten Carl B Hamilton, på Dagens Nyheters debattsida.

Riksdagsmannen Carl B Hamilton (FP), som själv sitter i Systembolagets styrelse, ser sitt förslag om att Systembolagets varor ska kunna beställas på internet och levereras hem till dörren som ett sätt att konkurrera ut de omkring 40 privata vinimportörer som levererar vin hem till privatpersoner.

– Det är ett sätt att upprätthålla det monopol för försäljning i Sverige som vi har haft, och som vi bör fortsätta ha. Man får se om sitt hus och se att det kommer en ny typ av konkurrens som växer väldigt snabbt i utbredning, säger Hamilton till TT.

Han ser inga problem med att e-handel med leverans till dörren kan underlätta inköp av större mängder alkohol.

– Det viktiga är att nyktra skötsamma vuxna ska få perfekt service. Man ska inte utgå från att alla är potentiella alkoholister. Det som kan vara ett problem är att upprätthålla ålderskontrollerna, i övrigt ser jag inga problem.

Förändringen kan också vara ett sätt att lösa frågan om gårdsförsäljning, genom att besökare på svenska brännerier och vingårdar kan beställa på plats och få leverans hem.

Dessutom bör inte riksdagen bestämma om öppettider, utan det bör vara en fråga för Systembolaget och dess styrelse, menar Carl B Hamilton på DN debatt.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista