EU:s grundlag kan bli valfråga 2006

EU:s nya grundlag kan komma att bli en valfråga i 2006 års svenska valrörelse. Att behandla grundlagen i riksdagen kommer nämligen att ta minst ett och ett halvt år.

Om det inte blir en folkomröstning i frågan tycker bland andra miljöpartiets Ulf Holm att den riksdag som väljs om två år ska få avgöra vad Sverige anser om det nya fördraget.

– Det är självklart att det måste till en folklig diskussion om den nya konstitutionen. Om Göran Persson är övertygad om att  det är rätt väg för EU borde han inte vara rädd för en diskussion med svenska folket. Antingen genom folkomröstning eller i valrörelsen 2006 så att riksdagen fattar beslut tidigast hösten 2006, säger han.

Miljöpartiet anser alltså i första hand att det ska hållas en folkomröstning i Sverige om EU:s nya grundlag.

Men eftersom en mycket stor majoritet i riksdagen än så länge säger nej till det är det bättre tycker Ulf Holm om beslutet fattas av 2006 års riksdag.

Lär dröja
Riksdagsbehandlingen av EU:s nya fördrag kommer hur som helst att dra ut på tiden.

Först ska förslaget remissbehandlas, en departementspromemoria beräknas vara klar i december i år, sedan vidtar remissbehandlingen och om ungefär ett år räknar regeringen med att kunna presentera en proposition som riksdagen sedan ska ta ställning till.

Tidigast vid årsskiftet 2005/2006 kommer alltså riksdagen att kunna ta ställning till det fördrag som EU:s politiska ledare kom överens om vid toppmötet i juni.

Kan skjutas upp
Rent formellt kan Sverige vänta fram till den 29 oktober 2006 med att ratificera den nya grundlagen, två år efter undertecknandet som ska ske den 29 oktober i år.

Det är med andra ord formellt möjligt att skjuta på beslutet, vilket också flera partier kan tänka sig. centerpartiet beslutade på sin stämma i somras att riksdagsbehandlingen av EU:s nya grundlag helst bör ske ”med allmänt val emellan”.

Folkpartiet positiva till ett det blir en valfråga
Folkpartiets Cecilia Malmström säger till Ekot att hennes parti tycker att det är bara bra om den här frågan diskuteras i en valrörelse även om hon hoppas och tror att ett beslut kan fattas av nuvarande riksdag så snart som möjligt.

Inte heller socialdemokraternas Tommy Waidelich, ordförande i riksdagens EU-nämnd, har någon principiell invändning mot att låta 2006 års riksdag godkänna EU:s nya grundlag.

Han tycker visserligen att det bästa vore om den nuvarande riksdagen godkände fördraget så snart det är möjligt men han kan tänka sig att vänta.

– Låt oss säga att det blev en väldigt stor debatt om folkomröstning vilket jag inte tror att det blir. Om jag då fick välja mellan ett riksdagsbeslut efter valet eller en folkomröstning så föredrar jag ett riksdagsbeslut, säger han.

Annika Ström-Melin
annika.strom-melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista