Fulla fångar slog sönder hel avdelning

Paviljong 1 på Hällbyanstalten nära Eskilstuna vandaliserades på lördagskvällen vid ett upplopp. Fångarna hotade personalen och barrikaderade sig på avdelningen och slog sönder inredningen.

– Den är totalt sönderslagen. Det finns inte en hel pryl på hela avdelningen. De har slagit sönder toaletter och brutit loss element, säger Henrik Swärd, kriminalvårdschef på Hällbyanstalten.

Paviljong 1 är avdelningen för fångar som tidigare misskött sig.

Började vid rasten
När de skulle få gå ut vid sextiden på lördagskvällen blev sju av fångarna aggressiva och hotade personalen. De barrikaderade sig på avdelningen och började slå sönder allting.

Vid elvatiden på kvällen kunde Kriminalvårdens insatsstyrka ta sig in och gripa internerna som nu har flyttats till andra fängelser och häkten.

Reparationerna beräknas ta en månad och kosta minst en halv miljon.

Drack mäsk
De intagna kan ha varit fulla.

– Vi tror att de har druckit mäsk som de tillverkat på fängelset och gömt. Vi har haft omfattande visitationer på senaste tiden så det är bekymmersamt, säger Henrik Swärd.

Carina Galanou, SR Sörmland
carina.galanou@sr.se

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista