Minderåriga utnyttjas av kriminella

Eftersom barn och ungdomar under 15 år inte kan åtalas försvårar de kriminella för polisen att utreda brotten, genom att utnyttja underåriga i den kriminella verksamheten. Elvaåringar har varit inblandade i butiksrån och villainbrott.

Det som brukar föras fram som förklaring till att ungdomar dras in i kriminalitet är att äldre brottslingar blivit förebilder och att ungdomar därför lockas till att begå brott.

Något som inte tidigare är känt är att kriminella så kallade gäng aktivt använder sig av ungdomar som inte fyllt 15 år, som inte är straffmyndiga.

Underårigas brott utreds sällan
Som Ekot tidigare berättat utreder polisen i regel inte brott där den misstänkte gärningsmannen är för ung för att åtalas.

Det är det som de kriminella gängen utnyttjar.

Uppgifterna kommer från flera poliser och andra, som arbetar med ungdomar som begår brott i Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Jag har haft sådana kontakter själv, där ungdomar blivit utnyttjade av grövre kriminella just för att de går fria från straff, säger Arne Danner, ansvarig för Fryshusets lugna gatanverksamhet i Stockholm, en organisation som arbetar mot ungdomskriminalitet.

En kartläggning som polisen gjort i Göteborg visar också att barn i så låg ålder som elva år har varit inblandade i butiksrån och villainbrott. Där finns kopplingar till det som kallas kriminella gäng.

Problem också i Göteborg
Even Magnusson är polisinspektör i Göteborg och arbetar med ungdomskriminalitet. Han bekräftar att det blivit ett problem att kriminella gäng utnyttjar ungdomar under 15 år, som inte kan åtalas.

– Vi har haft rätt mycket rån vid bankomater, där det är små killar som rånar offret på deras bankomatkort . Sedan lämnar de kort och kod till äldre killar i de här gängen. De äldre killarna utnyttjar de små, säger Even Magnusson, polisinspektör i Göteborg.

Är det också så att gängen utnyttjar det för att man inte kan åtala de under 15?

– Det kan vara så, säger Even Magnusson.

Eva, som egentligen heter något annat, berättar hur äldre kriminella ungdomar försökte utnyttja hennes 14-årige son.

När polisen startade en utredning efter en stöld försökte de äldre kriminella ungdomarna få hennes son att ta på sig skulden för ett brott som han inte hade begått.

– De har försökt att övertala honom en lång tid att han skulle ta på sig skulden eftersom han inte var straffmyndig. De hotade honom och hans kompis och det fanns knivar med i bilden, säger Eva.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Nuri Kino
n.kino@journalist.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".