Väktare gör polisens arbetsuppgifter

Var tredje polisdistrikt i landet uppger att väktare och ordningsvakter tagit över arbetsuppgifter som ingen annan än polisen ska sköta. Det visar en kartläggning från Rikspolisstyrelsen som P3-programmet Front har tagit del av.

Lars Tonneman är polisintendent på Rikspolisstyrelsen och ansvarar för kartläggningen.

– Det skulle kunna tyda på att man betraktar ordningsvakten som de som ska upprätthålla ordning och säkerhet, och polisen ses som en slags taxirörelse, som åker och hämtar upp de som ordningsvakterna griper, säger han.

Rikspolisstyrelsen har genom en enkät till landets 21 polisdistrikt kartlagt situationen när det gäller väktare och ordningsvakter.

Bland annat har man samlat in information om vad väktare och ordningsvakter har för arbetsuppgifter.

18 har svarat
Av de 18 som hittills svarat, svarar sex distrikt, däribland Stockholm och Västra Götaland, att ordningsvakter och väktare utför arbetsuppgifter som enligt deras bedömning är förbehållna polisen.

– Polismyndigheterna anser i dag att man inte resurser att utföra de polisuppgifter man är ålagd att utföra. privatpersoner är då beredda att betala väktare för att utföra de uppgifter i stället, säger Lars Tonneman.

Rikspolisstyrelsens kartläggning visar också att antalet ordningsvakter i dag är många fler än antalet poliser. En vanlig fredag eller lördagskväll är det i genomsnitt cirka fyra gånger så många ordningsvakter som poliser ute på stan.

Skillnader i landet
Men på flera håll i landet är skillnaden ännu större. I Jämtland är det som mest 200 ordningsvakter en fredagskväll och bara mellan två och sex poliser. Något som kan ha betydelse för medborgarnas syn på polisen säger Lars Tonneman.

– På något vis får man uppfattningen att det är väktare som ska upprätthålla säkerhet, men det är ju polisen, säger han.

Syftet med Rikspolisstyrelsens kartläggning är att ta fram ett underlag för att ändra de föreskrifter som gäller för vaktbolag.

– Vi ska ge tydligare anvisningar om vad väktare och ordningsbolag får syssla med. I dag glider de in på det område som tillhör polisen, och det måste vi vara tydliga med, säger Lars Tonneman, polisintendent på Rikspolisstyrelsen.

Mer om detta i programmet Front i P3, Sveriges Radio, efter kl 11 på måndag.

Johan Bratt
johan.bratt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista