Barn misshandlades i Abu Ghurayb-fängelset

I Abu Ghurayb-fängelset utanför Bagdad har irakiska fångar torterats och misshandlats, i flera fall till döds av amerikansk militär. Nya uppgifter berättar om att även barn har misshandlats i det ökända fängelset.

Om några dagar kommer det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagons rapport om förhållandena vid Abu Ghurayb-fängelset.

Pentagon hoppas att rapporten ska sätta punkt för skandalerna.

Men på söndagskvällen presenterades nya uppgifter i brittisk TV, om att även barn ska ha misshandlats i fängelset och att det fortfarande pågår.

Unga pojkar torterades
Nyheterna i Channel 4 har samlat in vittnesuppgifter om flera fall där unga pojkar ska ha torterats och hotats med hundar i Abu Ghurayb-fängelset. En av dem har just släppts ut därifrån och berättar om hur han med säck på huvudet blivit slagen med gevär under förhören.

Amerikanska militären hade fått tips om att Muhammed, som han kallas i programmet, var aktiv i motståndsgrupper. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch får informatörer betalt för sådana tips, vare sig de är sanna eller inte.

Elchocker
Muhammed berättar hur han fick elchocker på händer och ben under förhören. Han sa att han inget visste om anklagelserna. Han ska också ha blivit slagen med järnrör, och sparkad, medan förhörsledarna skrattade och spelade musik.

Tortyren ska ha pågått ända till för en månad sedan när han släpptes, utan att ha åtalats för något brott.

Pojke torterades för sin pappas skull
En amerikansk sergeant, Samuel Provance framträder också och berättar om hur han sett hur en 16-årig pojke torterades. Inte för att han anklagades för något utan för att man ville få hans pappa att prata.

Helt emot militära regler. Pappan hade vägrat säga något, men när han såg sin son mager, torterad och skakande av rädsla bröt han ihop.

En annan pojke, 16 år gammal, greps i samband med en explosion. När han försökte fly sköts han i benet och enligt vad hans föräldrar berättar blev han liggande skadad i två timmar utan att få någon hjälp. Han sitter fortfarande fängslad.

Amerikanska militären nekar
Den amerikanska militären har tagit del av anklagelserna som framförs av Channel 4 och svarar att förhållandena har ändrats i Abu Ghurayb-fängelset och att det är extremt osannolikt att det som de minderåriga och deras familjer vittnar om verkligen har hänt.

De har inte fått några rapporter om det och kan därför inte vidta några åtgärder.

Gunilla Österlund, London
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".