Medicinfabrik i närheten av Hyderabad, Indien. Foto: Joakim Larsson

Svenska förslag ska ge EU gröna läkemedel

2:09 min

Ett svenskt förslag för att minska utsläppen vid läkemedelstillverkning har väckt intresse bland EU:s hälsoministrar. Vid ett möte i Polen fick Sverige stöd, bland annat för utsläppsgränser för antibiotika och bättre kontroller av tillverkningen.


– En väldigt positiv respons. Framförallt var det stora länder som Frankrike och Storbritannien som gav stöd till förslaget och även våra grannar som Danmark och Finland och det tycker jag är en framgång, säger miljöchef Charlotte Unger vid Läkemedelsverket .

Sedan läkemedelstillverkningen flyttat från Sverige och till stor del görs i utvecklingsländer som Indien och Kina, har miljöproblemen vuxit.

I våras beskrev Ekot situationen i bland annat indiska Hyderabad, där fyra av de största leverantörerna till Sverige ligger. Svenska forskare visade att utsläppen av antibiotika var så omfattande att avloppsvattnet innehöll högre halter än vad patienter har i blodet under en antibiotikabehandling. Regeringen gav då Läkemedelsverket uppdraget att utreda vad som kunde göras - och nu har förslagen presenterats för EU:s hälsoministrar.

Det Läkemedelsverket föreslår är att utsläppsgränser för vissa substanser ska införas och att det ska bli möjligt att kontrollera att fabrikerna följer dem. Framförallt gäller det antibiotika och ämnen som påverkar hormonsystemet, men även mediciner som tillverkas och används i stora mängder.

Genom att lägga in bestämmelserna i det regelverk som kallas "god tillverkningssed", ska det bli möjligt för EU att ställa kraven också på tillverkare utanför EU-området.

Sverige har också tecknat ett avtal med Brasilien som är en stor läkemedelstillverkare främst för de sydamerikanska länderna. Och det är viktigt för framtiden säger Charlotte Unger.

– Brasilien är ju precis som Kina och Indien en viktig spelare på den globala marknaden. De är ett land som har en stark tillväxt och här är frågorna om läkemedel viktigt. Och just när det gäller hållbar utveckling är det ju en stor möjlighet för oss att när vi nu föreslår de här reglerna inom EU så vill vi ju senare att de ska bli globala regler och då vill vi ha många stora starka vänner.

Är det här ett genombrott för gröna läkemedel?

Jag tror det. Jag har jobbat med frågan i tre år och jag tycker att när den lyfts i ett EU-sammanhang på ett hälsoministermöte där det just är hälsoministrar som talar om det, det tycker jag är ett stort framsteg som ger hopp.

Detta har hänt:

Hösten 2010: Svenska forskare under ledning av Joakim Larsson vid Göteborgs universitet, presenterar studier som visar höga halter av bland annat antibiotika i avloppsvattnet från medicintillverkare i indiska Hyderabad.

Januari 2011: Läkemedelsverket får ett regeringsuppdrag att utreda hur reglerna för Good Manufactural Practice-god tillverkningssed - kan byggas ut att även omfatta miljöaspekter.

Februari 2011: Ekot avslöjar att flera av de stora leverantörerna till svenska marknaden ligger i Hyderabad.

Juni 2011: Läkemedelsverkets rapport föreslår utsläppsgränser för bland annat antibiotika och bättre kontrollmöjligheter av tillverkningen.

Juli 2011: EU:s hälsoministrar möts i Polen och diskuterar det svenska förslaget. Sverige får stöd bland annat av Frankrike och Storbritannien. Förslagen ska nu förankras i övriga EU-länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista