Yukos problem drabbar Handelshögskolan

Den ryska oljejätten Yukos problem ser nu ut att drabba Handelshögskolan i Stockholm. Yukos och Handelshögskolan tvingas ställa in kurserna för Yukos mellanchefer - i väntan på att framtiden för Yukos ska klarna. Jan Eklöf är rektor för Svenska Handelshögskolan i Ryssland. Och han har precis träffat företrädare för Yukos.

Handelshögskolan i Stockholms har en avdelning i S:t Petersburg som ger utbildningar i Ryssland och skolan har sen tidigare inlett en chefs-utbildning av mellanchefer på den ryska oljejätten Yukos. Det handlar om en så kallad executive MBA-utbildning.

I maj började 30 Yukos-chefer denna utbildning. Men i väntan på vad som ska hända i Yukos, som är hårt drabbad av skatteskulder till den ryska staten, frysta tillgångar och rättegången mot ägaren Chodorkovsky, läggs utbildningen av dessa 30 studenter på is under september och oktober. Yukos har trots att företaget står för två procent av hela världens oljeproduktion nämligen bara pengar att pumpa upp olja och leverera oljan.

Jan Eklöf är noga med att påpeka att Yukos inte har några obetalda skulder till Handelshögskolan för utbildningen. Tanken var att uppemot 300 Yukoschefer under en femårs-period skulle genomgå utbildningen. Men vad som händer nu är högst oklart. Jan Eklöf tror att oavsett vad som händer med Yukoskoncernen som den ser ut nu - kommer utbildningen behövas.

Handelshögskolan i Ryssland har funnits sen mitten av 90-talet och valde att vara kvar även under den ekonomiska krisen 1998 och Jan Eklöf säger att skolan stannar oavsett vad som händer med Yukos.

Edvard Unsgaard, Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista