Amerikanska presidentvalet trappas upp

Om en vecka inleder de amerikanska republikanerna sitt konvent i New York. Partistrategerna hoppas att uppmärksamheten kring konventet ska hjälpa president George Bush att locka till sig de få väljare som ännu inte har bestämt sig för vem de ska rösta på.

Nu måste man dra ifrån utmanaren John Kerry i opinionsmätningarna.

Det haglar opinionsmätningar här i USA, fler än ett dussin undersökningsföretag tävlar om att citeras i TV och tidningar.

Kerry leder med liten marginal
Någon enstaka ger George Bush ledningen, medan de flesta hävdar att demokraternas John Kerry leder, om än med liten marginal.

Men de politiska kännarna har för länge sedan slutat intressera sig för hur det ser ut på det nationella planet, istället följer de noga läget i de 18 delstater som kallas för slagfältsstaterna.

Enligt det amerikanska valsystemet vinner den som får flest röster i en delstat hela den statens elektorsröster.

För att sedan bli president behöver en kandidat minst 271 elektorsröster. Därför koncentrerar sig kandidaterna på stater där opinionen ligger och väger och särskilt på stater som har många elektorsröster.

Ohio viktig stat att vinna
De fem viktigaste slagfältsstaterna är Ohio, Florida, Iowa, Michigan och Pennsylvania. Det är här som valet avgörs och det märks på kandidaternas turnéschema, John Kerry har till exempel haft tretton valmöten i Ohio sedan i mars.

De flesta amerikaner har redan bestämt sig för vem de ska rösta på den 2 november, de få som ännu tvekar finns i mitten av det politiska spektrat.

Det vet förstås båda sidornas strateger och det är det som förklarar varför partierna framför budskap som får kommentatorer här att tala om upp- och nervändavärlden.

Kerry vill vara stark ledare
Under demokraternas konvent var ledordet styrka, Kerry ville framstå som en stark ledare som inte skulle tveka att försvara USA med vapen, vid behov.

President Bush å andra sidan har tidigare under sommaren talat om ämnen som intresserar de konservativa republikanska väljarna, som förbud mot homosexuella äktenskap, men under konventet kommer istället medkänsla att vara ordet för dagen en tydlig invit, till väljarna i mitten.

Caroline Salzinger, Washington
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista