Kinas president beredd krossa Taiwan

Den skarpa tonen mellan Kina och Taiwan har skärpts ytterligare. Den kinesiske presidenten Hu Jintao har direkt deklarerat att Kina kommer att krossa varje självständighetsförsök från Taiwan.

Den kinesiska presidenten Jintao valde att göra sitt mycket skarpa utspel inför landets alla toppolitiker.

- Vi ska försöka få till en fredlig återförening, men om Taiwan gör försök att bilda en självständig stat kommer vi att krossa det, sa Jintao. Han lade till att vi strävar efter att förena alla söner och döttrar av den kinesiska nationen.

Det redan spända läget mellan Kina och Taiwan skärptes ytterligare efter det att den taiwanesiska presidenten Chen Shui-Bian återvaldes i mars i år.

Ändra författningen
I sin valkampanj lovade han att införa en ändrad författning. Det har fått den kinesiska regering att höja tonen mot Taiwan.

I veckan ska den taiwanesiska presidenten stanna till i USA på sin väg från ett besök i Centralamerika.

Det fick Kina att skicka en varning till USA att de inte skulle gå på den taiwanesiska presidentens trick för att åstadkomma en spricka mellan USA och Kina.

Större militärövningar än någonsin
I slutet av juli höll både Kina och Taiwan sina årliga militära övningar i sundet mellan de båda.

Kinas var större än på många år. Övningens mål var en datasimulerad invasion av Taiwan. Enligt kinesiska medier tog det Kina sex dagar att militärt ta över Taiwan.

Taiwan svarade någon vecka senare med att genomföra sin största militära övning någonsin, där presidenten själv deltog i en ubåtsövning.

Efter övningen gick Taiwan ut och sa att man kunde klara av en två veckor lång attack från Kina.

Taiwan lämnade också i förra veckan in sin 12:e ansökan om att åter bli medlem i FN. Ansökan ska behandlas i mitten av september, men det finns inget som talar för att den här ansökan ska behandlas mer annorlunda än de tidigare. Det blir sannolikt avslag.

Kina betrakar Taiwan som en utbrytarrepublik och strävar efter att återförena Taiwan med Folkrepubliken Kina.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".